Nieuws

Geen verplicht vrachtwagenrijbewijs voor ondernemer met zwaarbeladen elektrische bus

‘Pas wetgeving aan: ondernemer weer op kosten gejaagd’

Ondernemers die een elektrische bus hebben besteld en met de lading erbij boven de 3500 kilo uitkomen, moeten per 1 oktober beschikken over een vrachtwagenrijbewijs om hierin te mogen rijden. Deze bussen zijn vanwege het accupakket zwaarder dan de normen die normaal gezien voor rijbewijs B gelden. “De omgekeerde wereld; deze ondernemers investeren in verduurzaming en moeten nu in rap tempo weer kosten en tijd vrijmaken voor het halen van een nieuw rijbewijs. Ik zeg: pas de wetgeving aan of verleng de tijdelijke vrijstelling met minstens drie jaar”, aldus Hans Biesheuvel van ONL voor Ondernemers.

Tot 1 oktober geldt een tijdelijke regeling waarmee met een rijbewijs B tot maximaal 4250 kilo vervoerd mag worden. Dat is hoger dan de grens van 3500 kilo voor een voertuig waarin personen met een rijbewijs B normaal gezien mogen rijden. Ondernemers die nu al in een elektrische bus rijden, krijgen iets langer de tijd om een nieuw rijbewijs: tot eind dit jaar. “De overheid moet zijn regelgeving aanpassen op een manier dat het gebruik van elektrisch vervoer aantrekkelijk wordt voor de ondernemer”, stelt ONL-voorman Biesheuvel. “De ondernemer rijdt immers nog steeds in dezelfde bestelbus, ook al is deze nu zwaarder door de accu. Het is voor ondernemers lastig om mensen te vinden die een vrachtwagenrijbewijs hebben. De meeste personen met een vrachtwagenrijbewijs rijden op de vrachtwagen.”

De huidige wetgeving is gericht op lichtere benzine- en dieselvoertuigen, niet op zwaardere elektrische voertuigen, en moet om die reden worden aangepast worden aan de nieuwe omstandigheden, wijst Biesheuvel. Als de regeling uiteindelijk toch afloopt, raadt Biesheuvel aan om versnelde opleidingen aan te bieden voor elektrische bestelbussen. “Ondernemers gaan nu weer overstappen op dieselbussen en dat is niet wat je wilt. Ondernemers moeten hun elektrische bestelbussen kunnen blijven gebruiken.”