NieuwsPodcast

Gemeente Utrecht helpt ondernemers op innovatieve wijze met maatwerk

Toekomstbestendig ondernemen in uitdagende tijden. Hoe doe je dat? Dat staat centraal in de ONL-podcast waarin Hans Biesheuvel in gesprek gaat met programmamanager Tarik Koptagel van de gemeente Utrecht. Hij vertelt over Ondernemer Centraal, de publiek-private samenwerking van de gemeente Utrecht en twintig ondernemende organisaties., waarmee de gemeente ‘naast de ondernemers gaat staan’.

Ondernemer Centraal ontstond in coronatijd om ondernemers te helpen met maatwerk. Iedereen kan aankloppen voor hulp bij businessmodellen, personeelstekorten of omzetverlies door corona. “Ondernemers kregen het tijdens de pandemie echt moeilijk. We wilden die ondernemers zo snel mogelijk helpen op een manier die past bij de behoefte van deze mensen. Een mensgerichte insteek”, legt Koptagel uit. “Voorheen hadden we een vast pakket aan diensten en verder was er niet zoveel. Daarom wilden we echt in gesprek met ondernemers om te kijken wat zij op de korte en lange termijn nodig hebben om toekomstbestendig te blijven ondernemen.” De gemeente Utrecht draaide in het begin de lijst van ondernemers uit die een aanvraag hadden gedaan voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) en pakte samen met de aangesloten ondernemersorganisaties de telefoon. “Waar nodig werd een afspraak gemaakt. Daar zijn concreet 2.058 gesprekken uitgekomen.” Ondernemers reageerden verrast op de telefoontjes. Koptagel: “Jullie zijn toch van de parkeerboetes?!”, zeiden ondernemers aan de telefoon. “De waardering van ondernemers maakte het echt waard.”

Uitdagend

Sommige casussen waren best uitdagend. Zo was er een vrouw met een aantal beperkingen en een massagesalon in coronatijd. “Zij kon het niet aan om te werken in een groter bedrijf en kon niets anders dan de deuren sluiten en had geen inkomen meer. Dan is het alternatief om je aan te melden bij het Bureau Zelfstandigen voor een uitkering, maar dat is vaak geen oplossing. We hebben in een gesprek verder onderzocht wat er mogelijk was, waarna bleek dat er toch mogelijkheden waren om haar werk te doen in overeenstemming met de regelgeving. Op dit moment heeft zij zelfs twee man aan personeel aangenomen.”

Ook klopten bakkers aan die worstelden met hoge energieprijzen. “Ondernemers hebben op sommige momenten direct hulp nodig.” Ook ambitieuze ondernemers waarbij het water niet aan de lippen staat, kunnen aankloppen voor advies over bijvoorbeeld verduurzaming van de bedrijfsvoering of zakendoen buiten de grens van Nederland. Bij Ondernemer Centraal zitten doorgewinterde ondernemer-deskundigen die hulp bieden. De gemeente heeft ook subsidie klaarliggen voor ondernemers om dienstverlening te betalen die nodig is om het bedrijf vooruit te helpen. “We maken nu aangescherpt beleid om dit zo eerlijk mogelijk te doen. Waarom niet van tevoren preventief investeren dan wachten totdat ondernemers over de kop gaan? Dat kan slimmer.” Er is afhankelijk van het advies van Ondernemer Centraal een maximaal budget van vijfduizend euro beschikbaar. “We geven niet iedereen willekeurig vijfduizend euro. In het advies staat wat nodig is en met wederzijdse goedkeuring worden diensten ingekocht.” Ondernemers bepalen zelf waar deze diensten worden ingekocht. “Gemiddeld gaat het om een bedrag van zo’n 2.500 euro per ondernemer.” Ruim twintig gemeenten hebben belangstelling getoond voor dit traject. “Zodra dit echt volledig staat, eind dit jaar, gaan we hier stappen mee maken”, vertelt Koptagel.

Koptagel merkt dat ondernemers vooral behoefte hebben aan een luisterend oor en een ‘kloppend hart’.  Zo’n zestigduizend ondernemers kampen nog met een coronabelastingschuld, wijst Biesheuvel. “Wat kunnen we doen om deze groep in beweging te krijgen?” Ondernemer Centraal is hier al volop mee bezig door brancheorganisaties, deurwaarders en banken te vragen om ondernemers met betaalschulden direct door te verwijzen naar hen. “Hoe vroeger wij erbij zijn, hoe beter. Dit scheelt veel kosten voor de maatschappij.”

De ambitie is om het concept van Ondernemer Centraal breder uit te rollen, mogelijk zelfs landelijk. “We willen zo dicht mogelijk bij de ondernemer staan”, aldus Koptagel, die Utrechtse ondernemers met een vraag oproept om aan te kloppen bij Ondernemer Centraal.

Beluister hier de podcast.