Nieuws

Gesprek MKB Toekomstplan 2030 – ONL & partners bij de Tweede Kamercommissie EZK

Op 3 oktober 2018 was ONL uitgenodigd om op gesprek te komen bij de Tweede Kamercommissie EZK. Samen met partners Novak, IMK, Bovib, PPP Nederland, VSK, RB, AmbachtNederland, ION, vakgroep GBO van Bouwend Nederland, MKB Financiering NL, Vereniging Importeurs Verre Oosten en WomensBizz presenteerde ONL het MKB Toekomstplan 2030.

Tijdens het gesprek kwamen alle partners van ONL aan het woord en benoemden zij onderwerpen die voor hen specifiek belangrijk zijn. Vervolgens was er ruimte om in gesprek te gaan met de Kamerleden en vragen te beantwoorden. Er werd onder meer gesproken over oneerlijke concurrentie en het creëren en bevorderen van een gelijk speelveld voor het MKB. Ook staat het MKB daarnaast voor een aantal uitdagingen op het gebied van ontwikkelingen zoals digitalisering en globalisering.

De goede bedoelingen vanuit de politiek worden ondergesneeuwd door concrete maatregelen waardoor de regel- en belastingdruk alleen maar hoger wordt. Het werkgeverschap moet aantrekkelijker gemaakt worden. Zo kunnen stappen gezet worden richting duurzaamheid en het inzetten op maatschappelijke uitdagingen. Oude kanalen tot financiering worden steeds minder toegankelijk, zo werd kort gesproken over de Tante Agaath-lening en de afschaffing hiervan. Toch zijn er ook nieuwe mogelijkheden, deze moeten echter wel duidelijk zijn voor de kleine ondernemer.

“Maatwerk en aandacht zijn de toverwoorden” volgens Hans Biesheuvel. Door uit te gaan van het principe MKB first wordt voorkomen dat beleid in de praktijk niet haalbaar of uitvoerbaar is.

Tot slot werden ONL en alle partners bedankt voor het gesprek. Voorzitter Martin Wörsdörfer benadrukte hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te blijven. Zo kan doorwerking van de besproken onderwerpen en standpunten bevorderd worden.