Nieuws

Dag van de Arbeid – Hans Biesheuvel op NPO Radio 1

Dinsdag 1 mei 2018, Dag van de Arbeid – Hans Biesheuvel op NPO Radio 1.

Vandaag sprak Hans Biesheuvel namens ONL voor Ondernemers op Radio 1 over vast- en flexwerk, met Tuur Elzinga van de FNV.

Momenteel is 40% van de Nederlandse arbeidsbevolking flexwerker. Flexwerk is gegroeid en nu ook een erg actueel thema. Op het moment is er een consultatie open over een wetsvoorstel van Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die flexwerk duurder wil maken zodat werkgevers meer werknemers vast in dienst zullen nemen.

Radio 1 heeft Hans Biesheuvel en Tuur Elzinga drie stellingen gegeven m.b.t. flexwerk, hier hebben zij op gereageerd.

De drie stellingen:

  • Flexwerk zorgt voor groeiende gelijkheid
  • Veel moderne werknemers hebben geen behoefte aan een vast contract
  • Flexwerk moet duurder worden zodat werkgevers meer vast personeel in dienst neemt

Stelling 1: Flexwerk zorgt voor groeiende gelijkheid.

“Kleine bedrijven zorgen voor werkgelegenheid. In de crisis was het voor veel MKB’ers vooral belangrijk om te overleven en na de crisis zijn er veel lasten bijgekomen voor ze. Ik vraag begrip voor deze werkgevers, de kleine werkgevers. Ook zijn veel zekerheden gekoppeld aan een vast arbeidscontract, dat moeten we veranderen. Een vast arbeidscontract is niet meer van deze tijd,” vertelt Hans Biesheuvel op Radio 1.

Stelling 2: Veel moderne werknemers hebben geen behoefte aan een vast contract.

In de uitzending werd namens ONL verteld dat veel jonge werknemers behoefte hebben aan vastigheid maar op een andere manier. Zekerheid moet bijvoorbeeld zitten in het leven lang ontwikkelen, zodat inzetbaarheid gegarandeerd blijft en toeneemt. Hans Biesheuvel: “Laten we proberen om geen zekerheden te zoeken in een vast contract.”

Stelling 3: Flexwerk moet duurder worden zodat werkgevers meer vast personeel in dienst nemen.

Hans Biesheuvel vertelt tijdens de uitzending dat het geen goed idee is om flexwerk duurder te maken. Er moet juist iets gedaan worden aan andere dingen. Bijvoorbeeld, loon doorbetaling bij ziekte. Het is juist fijn om als werkgever en werknemer een arbeidsrelatie te eindigen als het voor beide niet meer werkt.

Klik hier om de uitzending terug te luisteren op de website van NPO Radio 1.