ONL in de media

Harde deadline voor mkb-derivaten – Telegraaf

Harde deadline voor mkb-derivaten
1 februari 2018, Telegraaf

Er moet een harde deadline komen voor het oplossen van het derivatenprobleem voor kleine ondernemers. Ook moeten het ministerie van Financiën en de AFM maandelijks tussenrapportages gaan publiceren. Die oproep doen Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL voor Ondernemers en directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland aan de Tweede Kamer. Biesheuvel zegt zich ‘enorm te ergeren’ aan de traagheid waarmee banken kleine ondernemers compenseren voor de rentederivaten die zij ooit kocht. Veel mkb’ers kwamen in problemen door het complexe financiële product die moest beschermen tegen een stijging van de rente, die uiteindelijk flink daalde.

„Er moet nu een harde deadline komen voor wanneer dit is afgehandeld”, vindt Biesheuvel. Als deadline stelt hij 1 juli aanstaande voor: „Met een sanctie voor banken die dit niet halen. Anders voeren we dit gesprek over vijf jaar nog.”

Biesheuvel heeft begrip voor het complexiteit van de dossiers en het toepassen van het herstelkader. „Maar banken toonden weinig begrip toen mkb’ers door de derivaten op hun leningen in problemen kwamen. De AFM moet de voortgang scherper controleren en het ministerie van Financiën moet vanaf nu maandelijks tussenrapportages gaan publiceren.”

Klik hier om het volledige artikel te lezen op de website van de Telegraaf.