Nieuws

Help! Ik word werkgever – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Na jaren als zzp’er te hebben gewerkt, ben ik sinds kort werkgever. Voor het eerst geef ik leiding aan twee medewerkers die meedraaien in mijn boetiek. Ik merk dat het werkgeverschap een compleet ander vak is. Hoe kan ik goed leidinggeven?

Bewonderingswaardig dat je gekozen hebt voor het werkgeverschap. Jij creëert werk en dat is goed voor Nederland. Dat verdient veel lof en respect.

Duidelijk coachen, communiceren en goed luisteren: het werkgeverschap is een vak apart. Er zijn veel praktische vaardigheden die je moet leren, terwijl je hier nog geen ervaring mee hebt.

Begin met het duidelijk stellen van je doelen en blijf deze herhalen. Kies er niet teveel en draag deze niet op. Laat je medewerkers meedenken over hoe jullie ze gaan bereiken. Bijvoorbeeld, hoe gaan we meer verkopen?

Daarnaast heb je zelf jarenlang de toko in je eentje gerund. Begrijp dat werknemers niet direct alles perfect kunnen weten en uitvoeren wat jij voor ogen hebt. Neem de tijd.

Wees benaderbaar en open. Zorg dat de medewerkers dit ook voelen. Laat ze bijvoorbeeld na de eerste maand een aantal voor- en nadelen opschrijven. Van hun objectieve blik kan jij als persoon en je organisatie veel leren.

Stimuleer bovendien een gezonde werkomgeving en geef ruimte voor ontspanning. Ook in de vrije tijd kun je een goede werkgever zijn.