Nieuws

Help! Werknemer gaat naar de concurrent – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik heb communicatiebureau met tien medewerkers. Het verloop onder het personeel is groot. Hoe kan ik mijn opgebouwde relaties en belangen beschermen?

Het is mogelijk om een concurrentiebeding op te nemen in arbeidsovereenkomsten. Zo kunt u vastleggen dat een werknemer na beëindiging van het dienstverband gedurende een bepaalde periode geen concurrerende werkzaamheden bij een ander bedrijf mag uitvoeren. Bij contracten voor bepaalde tijd is een concurrentiebeding alleen onder strikte voorwaarden, alleen bij zwaarwegende bedrijfsbelangen, toegestaan. In een relatiebeding wordt vastgelegd dat medewerkers geen klanten of andere relaties mogen meenemen naar een nieuwe werkgever. Hiervoor gelden dezelfde regels, want een relatiebeding is een bijzondere vorm van een concurrentiebeding.

Helaas wil de Tweede Kamer onderzoek doen om het concurrentiebeding verder te beperken voor werkgevers. Zo willen PvdA en D66 onderzoek naar o.a. het beperken van de maximale duur van het concurrentiebeding en het uitsluiten van het concurrentiebeding bij tijdelijke contracten.

Ik hoop dat de overheid het concurrentie- en relatiebeding niet nog strikter maakt. Werkgevers investeren vaak jaren in het opbouwen van goede relaties. Het is dan oneerlijk als ex-werknemers hun klanten benaderen en/of direct aan de slag mogen gaan bij de concurrent. Ook de belangen van werkgevers verdienen bescherming.