Nieuws

“Het coronabeleid van het kabinet piept en kraakt” – Hans Biesheuvel

Vanochtend was ONL-voorzitter Hans Biesheuvel samen met hoogleraar en econoom Sweder van Wijnbergen  (UvA) te gast bij BNR. Biesheuvel sprak over het coronabeleid van het kabinet en de onrust bij ondernemers. Het item is hier terug te luisteren

Testcapaciteit

“Het coronabeleid van het kabinet piept en kraakt” aldus Biesheuvel. Het op orde hebben van de testcapaciteit en contactonderzoek is een cruciale factor, ook voor ondernemers. Op het moment merkt ONL dat dit nu niet op orde is. Dit leidt er toe dat er veel mensen onnodig thuis zitten. Wanneer werknemers in deze periode niet vanuit huis kan werken, is de werkgever vaak gedwongen om vervangend personeel te regelen. Dit leidt tot extra kosten die veel werkgevers zich niet kunnen veroorloven. ONL pleit in haar Ondernemersmanifest daarom voor loonheffingscompensatie door de overheid.

Onsamenhangend

In het voorjaar was het kabinet voorberaden, met duidelijke maatregelen. Vanaf de zomer is het kabinet gaan zwalken en zijn regeringspartijen ook bezig met andere dingen zoals lijsttrekkerschap en de begrotingen. Op dat moment heeft het kabinet het laten lopen en had het vol in moeten zetten op de testcapaciteit.

Het kabinet moet oog hebben voor de onrust die deze steeds wijzigende maatregelen veroorzaken bij ondernemers. ONL vraagt het kabinet om de regie te nemen. Heroverweeg hierbij om weer met de sectoren in gesprek te gaan om te komen tot een overlevingsprotocol.