Nieuws

Het Time-Out Arrangement: Een kort overzicht

Het time-out-arrangement (TOA) is een variatie op het voorstel van het invoeren van een zogenaamd “pauzefaillissement” zoals ingebracht door ONL. De TOA helpt ondernemers met schulden die failliet dreigen te gaan, terwijl hun bedrijf in de kern nog wel levensvatbaar is. Om de ingrijpende gevolgen voor ondernemers te beperken, is een zachte landing bij het (tijdelijk) stopzetten van bedrijven die hard zijn geraakt door de coronacrisis van belang. Zo wil het kabinet onnodige faillissementen voorkomen.

Om de ingrijpende gevolgen voor ondernemers te beperken, is een zachte landing bij het (tijdelijk) stopzetten van bedrijven die hard zijn geraakt door de coronacrisis van belang. Hierbij helpt straks de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). De TOA gaat ondernemers helpen bij het gebruik maken van deze wet en neemt knelpunten weg die ondernemers daarbij tegenkomen. De WHOA houdt speciaal rekening met de situatie van kleine ondernemers die schuldeiser zijn, door hen een minimum van 20% van de waarde van hun openstaande vorderingen te garanderen bij het bereiken van een akkoord. Het opzetten van een WHOA-traject brengt in veel gevallen aanzienlijke kosten met zich mee. Om deze reden is er een speciaal TOA-krediet geïntroduceerd door het kabinet in samenwerking met Qredits, waarmee dit traject bekostigd kan worden. Het is de bedoeling dat op deze manier, in de kern gezonde bedrijven niet onnodig failliet gaan.

De WHOA is per 1 januari 2021 in werking getreden. Als onderdeel van de TOA is de Kamer van Koophandel met het programma ‘Zwaar weer’ gestart, wat bestaat uit doorverwijzing, advies en een routewijzer voor ondernemers. Hier vinden ondernemers ook welke stappen zij zelf kunnen zetten en hoe ze daarbij kunnen worden ondersteund.

Het volledige stappenplan en een meer gedetailleerd overzicht van de TOA is hier te vinden:

Op de rand van faillissement? De WHOA biedt uitkomst (kvk.nl)