Nieuws

Hoe gaan we ondernemen ná corona? Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

In de verkiezingsdebatten lijkt het amper over de economie na corona te gaan. Ik maak me zorgen over de lastenverzwaringen voor bedrijven die vrijwel alle partijen voorstellen. Hoe kijk jij hier tegenaan?

We zijn goed op weg om corona te verslaan maar er hangt ons een nieuwe donkere wolk boven het hoofd: de periode en economie ná corona. In de lijsttrekkersdebatten gaat het hier te weinig over. In de laatste week tot aan de verkiezingen verdienen ondernemers duidelijkheid. Hoe kan de 42 miljard lastenverzwaring voor bedrijven van de PvdA samengaan met een bloeiend MKB? En waarom denken coalitiepartijen D66 en ChristenUnie dat 15 en 11 miljard euro extra belastingen voor bedrijven ons gaat helpen?

Er wordt te gemakkelijk naar het bedrijfsleven gewezen om begrotingstekorten op te vullen. De meeste partijen lijken niet door te hebben hoe slecht bedrijven er voor staan. Alleen al de belastingschuld van bedrijven is bij elkaar opgeteld 20 miljard. Ik zie het somber in voor veel kleine en middelgrote bedrijven als de plannen van deze partijen doorgaan.

In een volgend kabinet moet ondernemerschap de spin in het web zijn van het financieel-economische beleid. Voordat het gaat over herverdelen en besteden door de overheid, moet het geld eerst worden verdiend. Dat geld verdienen gebeurt door ondernemers en bedrijven. Politiek Den Haag heeft hier nog onvoldoende oog voor. Tegen de partijen met exorbitante belastingverhogingen zeg ik: reken je niet rijk. Voordat je het weet heb je geen extra belastinginkomsten meer én draai je ook nog eens de nek om van veel ondernemers.