Nieuws

Hoe vertel ik het thuis? – Ondernemersvraag Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

De afgelopen jaren heeft mijn onderneming goed gedraaid, maar door de coronacrisis moet ik momenteel veel ballen tegelijk de lucht in houden. De impact op mijn onderneming is groot en ik dreig in de knel te komen met mijn zakelijke lening, omdat mijn persoonlijke borgstelling hieraan is gekoppeld. Ik vind het moeilijk om dit bespreekbaar te maken met mijn gezin, omdat ik vrees dat mijn privé-situatie onder druk komt te staan. Wat is het beste om te doen in deze toestand?

Een van de lastigste dingen is: hoe vertel ik het thuis? Ik raad je aan om open kaart te spelen naar je gezin en je niet te schamen. Als je het blijft uitstellen wordt je financiële situatie waarschijnlijk lastiger en zie je straks door de bomen het bos niet meer. Het wordt dan een stuk moeilijker om samen naar een oplossing te zoeken. Als je dit vroegtijdig bespreekt zullen ze begrip hebben voor je open houding. Het is belangrijk om samen perspectief te houden en vooruit te kijken.

Het is een goede eerste stap om te kijken of je terug kunt schakelen in je privé-uitgaven. Ik snap dat het lastig is om je hierin kwetsbaar op te stellen, omdat je de afgelopen jaren een bepaalde levensstandaard hebt gecreëerd met je gezin. Toch raad ik je aan het bespreekbaar te maken en je zorgen met hen te delen. Het is belangrijk om met elkaar de krachten te verzamelen om er als gezin doorheen te komen en deze crisis samen te overleven.