Columns & OpiniestukkenNieuws

Hoge Belastingen – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel Telegraaf, 16 februari 2017

Hoge belastingen

Werken en ondernemen moet lonen. Als je door hard werken meer verdient dan hoor je dat te merken in je portemonnee. Helaas wordt dit steeds moeilijker. Vanaf een modaal salaris lever je al snel meer dan de helft van je inkomen bij de fiscus in.

Het kabinet Rutte heeft sluipenderwijs de belastingen fors verhoogd en een nivelleringsoperatie doorgevoerd. Lage inkomens zijn er op vooruitgegaan, maar door de heffingskorting en de arbeidskorting inkomensafhankelijk te maken betalen mensen vanaf een modaal inkomen fors meer.

Bij een salaris van 37 000 euro draag je grofweg 49% belasting af voor iedere euro die je meer gaat verdienen, vanaf twee keer modaal loopt dit op naar 55,6%. Dit is niet meer uit te leggen.

Hoge belastingtarieven zijn zeer demotiverend. Waarom zouden mensen nog de handen uit de mouwen steken, harder gaan werken, of een bedrijf beginnen? Als je kijkt naar de cijfers dan zie je dat vooral de middenklasse kind van de rekening is. Ik neem dat het kabinet echt kwalijk.

In de verkiezingscampagne gaat het ondertussen vooral weer over geld uitgeven. Laten we vooral ook zorgen dat de belastingen omlaag gaan. In een volgende kabinetsperiode moet het echt anders. De grote vraag is alleen: Bij welke politieke partij zijn de belastingen in goede handen?