ONL in de media

Hopeloos Ouderwets – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Telegraaf
3 december 2015

Hopeloos ouderwets
Het beleid van Minister Asscher heeft gefaald. Hij oogt modern, praat veel, maar denkt hopeloos ouderwets. Ondertussen hebben we veel tijd, geld en menselijk kapitaal verloren. Te veel mensen, jong en oud, die kunnen werken zitten thuis. Werkgeverschap is nog nooit zo onaantrekkelijk geweest.

Het resultaat van zijn beleid is één negatieve balans. Een trieste constatering en desastreus voor de economie. De werkgeverslasten zijn torenhoog. Het ontslagrecht is verslechterd. De flexwet doet niet wat ervan verwacht werd. Zijn dure banenplannen hebben geen banen opgeleverd. Verstikkende cao’s worden nog steeds algemeen verbindend verklaard en hij schuift het onderwerp ‘loondoorbetaling bij ziekte’ vooruit. Asscher blijft tegen beter weten in vertrouwen op de oude polder.

Hoe moet het wel? De banen zitten maar op één plaats, bij bedrijven. Maak het voor ondernemers aantrekkelijk, minder risicovol en minder duur om werkgever te worden. Stop met de eenzijdige focus op iedereen een vaste baan en neem afscheid van het traditionele beeld van een vaste baan is zoet en een flexibele baan is zuur.

De PvdA mocht nog één keer de ouderwetse trukendoos voor de arbeidsmarkt opentrekken. De VVD heeft dit tot nu toe gesteund. Daarmee ligt de verantwoordelijkheid om het op te lossen nu ook mede bij de VVD.

Column Hans Biesheuvel - Telegraaf 3 december - Hopeloos Ouderwets.Print