NieuwsONL in de media

Iedere donderdag in De Telegraaf: ONL-voorzitter Hans Biesheuvel beantwoordt ondernemersvragen

VRAAG & ANTWOORD – De grens over

Ik heb een logistiek bedrijf. Vooralsnog bieden wij onze diensten alleen op de Nederlandse markt aan. Ik zou graag uitbreiden naar het buitenland. Hoe pak ik dit aan?

Er is helaas niet één loket dat het hele traject van internationaal ondernemen – van verkenning tot de financiering – begeleidt. Je krijgt te maken met een stortvloed aan goedbedoelde informatie vanuit de overheid en private partijen wanneer je internationaal zaken wilt gaan doen.

Begin op de ouderwetse manier: zorg voor tips van collega-ondernemers en bouw internationale contacten op. Dat is essentieel als je met dienstverlening de grens over wilt.

Het blijft lastig om de juiste informatie en faciliteiten te vinden. Financiering staat aan de basis van ondernemen. Mkb’ers ervaren al jaren problemen met het verkrijgen van exportfinanciering bij banken. Rvo.nl biedt een overzicht van beschikbare overheidsfinanciering, maar kijk ook naar alternatieve financiers, zoals Stichting MKB financiering en Qredits.

Ik raad aan om klein te beginnen. Near-by-markets, zoals Duitsland en België, bieden ook veel potentie en zijn makkelijker te betreden. Vanuit daar kun je, met je opgedane ervaring en netwerk, verder groeien.