Nieuws

Ik ben door mijn spaargeld heen – Ondernemersvraag in de Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Als eigenaresse van een kledingzaak zijn de deuren van mijn onderneming al langere tijd gesloten. Hoewel mijn zomeromzet nog aanvaardbaar was, ben ik nu de wanhoop nabij. Vanwege de lockdown heeft de uitverkoop nooit kunnen starten, terwijl ik de bestelling van de zomercollectie in maart moet betalen. Ik ben door mijn spaargeld heen en heb dringend extra liquiditeit nodig. Welke mogelijkheden heb ik?

De verlengde lockdown is rampzalig voor het MKB. Hoewel er met het vaccinatieproramma en een beter testbeleid eindelijk licht aan het einde van de tunnel is, zijn er steeds meer ondernemers zoals jij die inmiddels door hun spaargeld heen zijn en middelen zoeken om te overleven. Niet alleen binnen de detailhandel is de nood hoog, maar ook binnen de horeca, de evenementenbranche, de cultuursector en de kermisbranche staat het water tot over de lippen van veel bedrijven.

Daar komt bij dat veel ondernemers in de detailhandel aanlopen tegen het vooraf inkopen en betalen van collecties. Dit is een aanslag op de liquiditeit die bij veel bedrijven al niet meer aanwezig is. Wat mij betreft zal er dan ook snel een oplossing voor deze gevallen moeten komen!

Ik merk dat er met name binnen het MKB een sterke behoefte is aan ruimere mogelijkheden om overbruggingskredieten af te sluiten. Het is hierbij belangrijk dat de overheid gunstige uitgangsposities hanteert zoals een lage rente. Voor veel ondernemers is extra lenen al erg genoeg, laat het dan tegen 1% rente zijn!