Nieuws

Ik kan mijn schulden niet aflossen – Ondernemersvraag in de Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Als eigenaar van een zonnestudio kon ik jaren goed rondkomen, maar sinds de coronacrisis is mijn omzet bijna weggevallen. Inmiddels heb ik een hoop schulden opgebouwd doordat ik mijn betalingen heb uitgesteld en moest overleven. Ondanks de ontvangen overheidssteun kan ik nog lang niet beginnen met aflossen. Ik vrees dat ik hier binnenkort toch aan moet beginnen, maar hoe ga ik dat doen ?

Veel ondernemers worstelen met het terugbetalen van zaken als belasting en corona-leningen, maar ook uitgestelde huur en gekochte voorraad op afbetaling komen om de hoek kijken. De schuldenberg wordt voor veel bedrijven dan ook met de week groter.

Als je niet in staat bent om je schulden op korte termijn af te lossen, dan is het verstandig om reële afspraken te maken met je schuldeisers. Zo kun je overzicht houden en misschien gespreid aflossen? Ook is er vaart vanuit het kabinet nodig! Hoewel politiek Den Haag nu alle zeilen bij zet om uit de coronapandemie te komen, is het ook essentieel dat er een slimme aanpak komt voor ondernemers met schulden. Een time-out-arrangement kan hier bijvoorbeeld bij helpen.

Daarnaast is het belangrijk dat er perspectief wordt geboden! Ik doe de oproep aan het kabinet: maak vaart met de steunpakketten en besteedt hier ook aandacht aan de enorme schuldenproblematiek van de bedrijven. Bovendien is het belangrijk dat  politiek Den Haag werk maakt  van het MKB-herstelfonds. Bedrijven moet de kans worden gegeven worden om te herstellen van deze crisis, een oplossing te vinden voor schulden en uit deze moeilijke situatie te komen.