Schaduwkabinet

• Innovatie of change?

Vrijdag 8 augustus 2014
Column van Jacqueline Zuidweg – Schaduwminister van Werk & Inkomen
Ook verschenen op De Telegraaf MijnBedrijf

Dit jaar vier ik mijn 20-jarig bestaan als ondernemer. Daar ben ik ook best trots op, zeker gelet op de laatste berichtgeving dat veel ondernemers, en zelfs meer dan ooit, momenteel de handdoek in de ring gooien. Nu is starten van een bedrijf al een hele onderneming op zich, maar als je de eerste jaren hebt overleefd dan groeit statistisch gezien elk jaar je overlevings- en groeikans. Maar was het in mijn starttijd nog zo dat iets meer dan de helft van de starters na 5 jaar nog bestond, nu ben je meer een uitzondering. Van de Zzp-ers stopt zelfs 70% binnen 4 jaar. Da’s toch op z’n minst opmerkelijk te noemen? En dat vraagt toch om actie om dit percentage weer naar beneden te brengen?

Bijzonder vind ik dan ook dat de focus in Den Haag al jaren ligt op innovatie. Het ene innovatiefonds na het andere ziet het levenslicht en termen als brainport, innovation centers, start-ups en business angels vliegen ons om de oren. Tuurlijk moeten we in de wereld mee kunnen gaan met de laatste trends op economische gebied, maar waarom daar zoveel in investeren? Kunnen we ook niet eens de focus leggen op behoud van ondernemerschap en daarmee werkgelegenheid? Wat is ervoor nodig om te zorgen dat de ondernemer het ondernemen nog leuk blijft vinden of weer leuk gaat vinden? Het is toch onwijs zonde dat zoveel ondernemers vaak onnodig stoppen met hun onderneming met als gevolg een aanzienlijke kapitaalvernietiging en verlies aan arbeidsplaatsen.

Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel… Dat is de slogan van onze Belastingdienst, maar ik vind het tijd om dit te wijzigen in ‘leuker kunnen we het maken en makkelijker ook!’ En dan graag voor de gehele overheid. Uiteindelijk vormen we samen de BV Nederland en met een beetje ondernemend denken komen we een stuk verder. De balans van de BV Nederland zal er een stuk gezonder uit komen te zien als we de ondernemers die even tegenwind hebben of even de passie in het ondernemerschap zijn verloren een duwtje in de rug kunnen geven. Niet alleen de toegang tot financiering kunnen we veel eenvoudiger en meer helder en overzichtelijk maken, maar vooral van belang is om ook al het oude denken, traditionele regelgeving en tijdrovende instituties eens scherp tegen het licht te houden of dit anno 2014 nog wel gewenst is. Dus loslaten van ‘dat hebben we altijd zo gedaan’ en ja, ik geef het toe, ook daar innoverend denken en handelen.

En zelfs bij de innovatieve bedrijven gaat het hierdoor al goed mis. Zo kunnen Nederlandse bedrijven die drones ontwikkelen niet goed mee in alle snelle ontwikkelingen, omdat het te lang duurt voordat ze testvluchten mogen maken. Regeltje hier, regeltje daar. Maar goed nieuws volgens de nieuwslezer: het ministerie verwacht de wetgeving op dit gebied over een jaar te hebben aangepast! Ja, dan word je zelfs als innovatieve dronerbouwer toch onwijs enthousiast om door te gaan met je passie….

En hoe gaan we die verandering, die elke ondernemer die de crisis kan overleven nu doorvoeren? Keyword is change, dus een nieuw ministerie van change staat hoog op mijn verlanglijstje. Zou daar overigens ook graag willen werken.