NieuwsVerkiezingen 2021

Interview Telegraaf: ’Hogere lasten voor bedrijven is idioot en onverantwoordelijk’

ONL-oprichter Hans Biesheuvel werd in het kader van de verkiezingen geïnterviewd door de Telegraaf. Zie hieronder de volledige tekst van het interview:

 

’Hogere lasten voor bedrijven is idioot en onverantwoordelijk’

DEN HAAG – Het voornemen van politieke partijen om flinke lastenverzwaringen door te voeren voor bedrijven is idioot en onverantwoordelijk. „Het is loodzwaar voor veel ondernemers, zeker degene die lang dicht moesten”, zegt Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL. Hij komt daarom met een speciaal verkiezingsmanifest.

Wat opvalt bij de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag, is dat de verkiezingsprogramma’s vol staan met extra uitgaven die gefinancierd worden door vermogen en winst zwaarder te belasten. Maar dat geld moet eerst verdiend worden, zo bepleit Hans Biesheuvel in het ONL Verkiezingsmanifest.

Ondernemer en voormalig MKB Nederland-voorzitter Biesheuvel zegt met zijn ONL inmiddels zo’n 120.000 ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf te vertegenwoordigen. Het blijft volgens hem ’elke keer weer knokken’ voor een nieuw steunpakket of focus op de juiste problemen. „Want daar ontbreekt het nogal eens aan in Den Haag”, zo verzucht hij.

Werkt die lobby wel goed als er blijkbaar zo weinig aandacht is in de partijprogramma’s?

„Het probleem is dat veel programma’s in de zomer zijn geschreven. Toen leek het de goede kant op te gaan met corona en gingen ze er vanuit dat het wel goed kwam. Maar niets is minder waar. Het is loodzwaar voor veel ondernemers, zeker voor degene lang dicht moesten.”

Wat stoort u het meest?

„Kijk naar de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s. De lasten voor bedrijven schieten met miljarden omhoog. Maar er is amper aandacht voor hoe dat geld verdiend moet worden. Het gemak waarmee de politiek denkt dat dat wel goed komt, dat verbaast mij enorm. In een tijd dat bedrijven het zo zwaar hebben de lasten verhogen, vind ik zelfs idioot en onverantwoordelijk.”

Wat is het gevaar?

„Dat de economie helemaal niet herstelt en dat we straks veel minder verdienvermogen hebben. Bedrijven moeten eerst winst maken voordat ze hun reserves weer kunnen opbouwen en mensen aannemen.”

Er is jarenlang hoogconjunctuur geweest en we worden regelmatig een belastingparadijs genoemd. Hebben bedrijven het zo slecht in Nederland?

„In de kern is het niet slecht hier. Maar er wordt nu, in een zware periode, heel erg veel van bedrijven gevraagd. We staan voor grote opgaven als de energietransitie, digitalisering, vergrijzing. Maar denk je dat bedrijven kunnen investeren als ze geen reserves meer hebben? De goede volgorde moet zijn: eerst herstel, daarna kijken we weer verder.”

Er zijn ook bedrijven die juist profiteren van corona en hogere winsten maken. Is het niet eerlijk hen mee te laten betalen?

„Een eenmalige solidariteitsheffing voor bedrijven waar het goed is gegaan, daar heb ik geen moeite mee. Maar structureel verhogen is een slechte zaak. En stop met het bashen van die grote bedrijven. Nederland is een kleine economie, een klein ecosysteem. We hebben elkaar allemaal nodig. De bedrijven waar het wel goed is blijven gaan kunnen een locomotief worden voor de rest van de economie.”

VNO-NCW presenteerde onlangs een nieuwe visie waarin het stelt dat bedrijven meer moeten bijdragen aan de samenleving.

„Ik begrijp weinig van die plannen. Het is leuke taal voor de lange termijn, maar ondernemers zitten nù met een probleem. Hun privégeld is weg, ze zijn aan het overleven. Daar passen die mooie vergezichten van VNO totaal niet bij.”

In het manifest pleit u voor een herstelfonds voor het mkb, een minister voor Ondernemerschap en Handel, een bank voor mkb’ers… Een flinke eisenlijst. Wat is het belangrijkste?

„Dan ga ik voor het mkb-herstelfonds en de mkb-bank. Mkb’ers zijn echt door hun reserves heen en liquiditeit komt te weinig van de banken. Het aandacht voor het herstel van die ondernemers kan niet groot genoeg zijn.”