NieuwsONL in de media

Investeren om uit de crisis te komen? – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

De omzet van mijn beveiligingsbedrijf is door de coronacrisis gekelderd want op de kostenpost ‘beveiliging’ wordt flink bezuinigd. Het is tot nu toe gelukt om mijn personeel aan het werk te houden maar ik zie de omzet nog niet stijgen. Om me heen hoor ik steeds dat we ons uit de crisis moeten investeren. Maar eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe dat werkt.

Veel ondernemers moeten alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden en dan klinkt investeren als een ver-van-mijn-bed-show. Toch moet je nu goed nadenken over wat er nodig is om jouw bedrijf door de crisis en verwachte recessie te loodsen.

Zorg er in ieder geval voor dat je verdienmodel aansluit bij de behoefte van je klanten, dus ga met hen in gesprek of investeer in marktonderzoek: aan welke vormen van beveiliging is nu wél behoefte? Als je cashflow goed is, kun je apparatuur aanschaffen om nieuw aanbod te realiseren. Maar investeren kan ook in opleidingen om jezelf en je personeel voor te bereiden op nieuwe werkzaamheden. Let op: ga met nieuwe plannen niet alleen op je onderbuikgevoel af, maar investeer in een gedegen businessplan.

Om investeren aantrekkelijker en makkelijker te maken voor het mkb en familiebedrijven, heeft ONL het kabinet voorgesteld om een aantal fiscale maatregelen in te voeren die de economie weer aanjagen. Houd de fiscale mogelijkheden dus ook goed in de gaten!