Schaduwkabinet

• Irritante regels

donderdag 22 januari 2015
Deze column van Hans Biesheuvel is te lezen bij De Financiële Telegraaf

Collega-ondernemer Koornstra schreef vorige week over het principe ‘laissez-faire’. Maatschappelijke welvaart stimuleer je door mensen hun gang te laten gaan. Graag vul ik het aan met enkele voorbeelden.
Heb je een bouwbedrijf en wil je je bestelbus zonder bijtelling gebruiken? Dan moet je kunnen bewijzen dat je de bus niet privé gebruikt. De fiscus controleert bijvoorbeeld of hij wel vies genoeg is. De bijrijdersstoel eruit slopen om bijtelling te voorkomen mag overigens ook. Stel je voor dat je op weg naar je eerste klant een kind naar school brengt! Dan zou je persoonlijk voordeel hebben: betalen dus.

Wil je voor personeel de lunch regelen, moet je daar €3,50 per persoon voor vragen. Anders heeft een medewerker persoonlijk voordeel, en zou er belasting verschuldigd zijn. Een vaardigheidscursus aanbieden aan medewerkers? Spreek eerst met je accountant, want stel je voor dat een medewerker buiten het werk om met de cursus uit de voeten kan, dan is het misschien persoonlijk voordeel en moet je bij Wiebes aftikken. Bedrijfsfiets? Kinderopvang? Fitness op kosten van de zaak? Afrekenen!

Deze maatregelen zijn irritant en ontzettend contraproductief. Ik wil dat de mensen die bij me werken zich goed voelen en zich verder ontwikkelen. Wie ben je als overheid eigenlijk om dit soort initiatieven in de kiem te smoren? We willen onze onderneming terug!