Kabinet rekent zich (te) rijk
Algemeen Dagblad – dinsdag 29 oktober 2013
Door: Marcia Nieuwenhuis
De 1 miljard euro extra inkomsten die het kabinet denkt binnen te krijgen door ondernemers een voordeeltje te bieden, is waarschijnlijk een misrekening. Het gebaar naar de ondernemers had tot meer koopkracht moeten leiden, maar ondanks de belastingverlaging houden de bedrijven het geld in de knip. Dat blijkt uit een enquête van het AD.
Het kabinet had het bedrag van 1 miljard ingeboekt als onderdeel van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro. De verlaging van de dividendbelasting scheelt netto maar zo weinig dat de ondernemers zich niet laten beïnvloeden. Ze betalen met dat geld liever hun rekeningen.
Ondernemers houden hand op knip
Het kabinet voorspelde de Tweede Kamer vrijdag nog dat bedrijven in 2014 ongeveer 8 miljard euro dividend zouden gaan uitkeren, vanwege een pas genomen gunstige belastingmaatregel. Het gaat hierbij om winst van BV’s die wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Het kabinet hoopt dat die aandeelhouders dat geld op hun beurt laten rollen om de economie te stimuleren.
Toch lijken ondernemers daartoe niet te verleiden. Dat blijkt uit een enquête van het AD in samenwerking met ondernemersorganisatie Ondernemend Nederland (ONL) onder 295 ondernemers. Maar 5 procent van die ondernemers zegt bereid te zijn om bij de voorgenomen belastingverlaging van 25 naar 22 procent ook werkelijk dividend te gaan uitkeren.
In plaats van winst uitkeren aan aandeelhouders laten zij het geld liever staan in hun eigen onderneming. Belangrijkste reden om géén dividend uit te keren is dat de belastingverlaging netto maar zo weinig scheelt dat de ondernemers zich daardoor niet laten beïnvloeden. ‘Veel ondernemers lopen financieel al op hun tandvlees,’ verklaart oud MKB-voorzitter Hans Biesheuvel die onlangs het initiatief nam voor de nieuwe beweging Ondernemend Nederland.
Kabinet kan fluiten naar opbrengst van 1 miljard
Het kabinet lijkt te kunnen fluiten naar de beoogde opbrengst van ruim 1 miljard, die een belangrijk onderdeel vormt van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro voor volgend jaar.
Bijna één op de drie ondernemers geeft aan dat ze de economische reserves die ze hebben opgebouwd nodig hebben in het bedrijf, om bijvoorbeeld lopende rekeningen te betalen. Een kwart van de ondernemers wil na ‘wat magere jaren’ juist graag weer wat reserves opbouwen, zo blijkt uit de enquête.
Een andere belangrijke reden is dat het voor ondernemers voordeliger is om het geld in de onderneming te laten staan en het later te gebruiken voor pensioenopbouw.
Zal verlagen dividendbelasting helpen?
Maar 6 procent van de ondernemers denkt dat het verlagen van de dividendbelasting zal helpen om de economische crisis op te lossen. Ongeveer 80 procent van de ondernemers heeft er geen fiducie in dat de maatregel zal helpen.
De meeste ondernemers die meededen aan het onderzoek hebben een BV of maken deel uit van het Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Het kabinet, dat voor deze maatregel steun kreeg van D66, ChristenUnie en SGP, lijkt dan ook te kunnen fluiten naar de 8 miljard die ondernemers extra zouden gaan uitkeren. Daarvan zou ruim 1 miljard rechtstreeks in de staatskas vloeien. Bovendien rekende het kabinet erop dat het extra vrijgekomen geld de koopkracht zou stimuleren.
‘Kabinet rekent zich te rijk’
Verschillende fiscalisten voorspellen dat de belastingverlaging de schatkist helemaal niet zo sterk zal spekken. Wil Vennix, vice-voorzitter van het Register Belastingadviseurs en Xavier Auerbach, partner van KPMG Meijburg verklaren beiden dat ‘het kabinet zich te rijk rekent’.
‘Bij het uitkeren van 100.000 euro aan dividend, hebben we het netto maar over een belastingverlaging van 3000 euro,’ rekent Auerbach voor. ‘ Ik kan me niet voorstellen dat ondernemers zich daardoor laten beïnvloeden.’
Beweging
Uit de enquête blijkt dat ondernemers pas in beweging komen bij een belastingverlaging van 5 tot 10 procent. Eén op de vier zegt zich niet te laten beïnvloeden door belastingverlaging en geen dividend uit te keren.
Het ministerie van Financiën laat weten dat ‘het kabinet zijn ogen niet sluit voor de veranderde economische situatie’. In 2007 werd bij eenzelfde maatregel 10 miljard extra dividend uitgekeerd, mede vanwege de veranderde economische situatie is dat bedrag met 20 procent bijgesteld naar 8 miljard.
Volgens oppositiepartijen PVV en CDA is de bijstelling van het kabinet nog te rooskleurig. ‘ Die 1 miljard is wel heel optimistisch gedacht,’ aldus CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. ‘En als ze wél extra geld uitkeren, kopen ze er echt geen villa of Jaguar voor hoor,’ valt PVV-kamerlid Roland van Vliet hem bij. ‘Dan verdwijnt het op een spaarrekening.’