Nieuws

Dit kabinet ziet de ondernemer als een fiscale melkkoe – Column Hans Biesheuvel – ThePostOnline

10 oktober 2018, ThePostOnline

Dit kabinet ziet de ondernemer als een fiscale melkkoe

Mooie woorden maar de rekening is voor het MKB

Ondernemers komen er bij dit kabinet bekaaid vanaf. Mooie woorden en beloftes krijgen we genoeg. Maar als puntje bij paaltje komt, zien we dat het MKB de rekening mag betalen. Dat moet stoppen, het MKB is niet de fiscale melkkoe van het kabinet.

Ik had echt gehoopt dat dit kabinet de ondernemers eindelijk de lastenverlichting zou verzorgen die zij verdienen. De verlaging van de vennootschapsbelasting stemde mij hoopvol. Ook eerder gedane toezeggingen om de werkkostenregeling, Wet-DBA en vennootschapsbelasting te herzien kunnen volledig op mijn steun rekenen. Maar wie de Miljoenennota en de Begroting er nog eens goed op naleest moet toch concluderen dat er, onder de streep, van verlichting geen sprake is.

De verhoging van het lage btw tarief en de verhoging van het Box 2 tarief waren al aangekondigd in het Regeerakkoord. Hoewel de verhoging van het Box 2 tarief uiteindelijk wat is afgezwakt, zijn dit maatregelen die de ondernemer raakt in de portemonnee. Hierdoor blijft minder ruimte over om te investeren in innovatie en werkgelegenheid.

Maar deze Prinsjesdag had ook nog een onaangekondigde, en onaangename, verassing in petto: de DGA-taks. Dit is misschien wel de meest vervelende maatregel. Directeur-grootaandeelhouders moeten verplicht belasting gaan betalen over leningen uit de eigen vennootschap van boven de 500.000 euro. Hierover heb ik nog nooit iemand gehoord en de maatregel werd in geen enkele brief of beleidsstuk aangekondigd. Het lijkt er dan ook sterk op dat deze maatregel bedacht is om de begroting sluitend te krijgen.

Ik kan niet anders concluderen dan dat er een bijzonder slechte uitruil heeft plaatsgevonden. Om de misgelopen inkomsten uit de dividendbelasting op te vangen krijgt de ondernemer verhogingen van de btw en Box 2 voor de kiezen. En wanneer de Begroting dan alsnog niet sluitend is wordt besloten de ondernemer nog maar wat verder uit te knijpen en een DGA-taks in te voeren.

Ik ben teleurgesteld dat dit kabinet de ondernemer ziet als een fiscale melkkoe. Blijkbaar wordt gedacht dat bij de ondernemer nog wel wat ruimte is om geld te halen. De DGA-taks bovenop verhogingen van de btw en box 2 is niet uit te leggen. Tegelijk zie ik dat dit kabinet wel de intentie heeft een aantal voor ondernemers zeer verstorende maatregelen aan te pakken. De werkkostenregeling; de vermogensrendementsheffing; de Wet-DBA; het kabinet heeft ze allen in het vizier. Maar problemen benoemen is niet genoeg. Dit kabinet moet nu ook écht doorpakken en met sluitende oplossingen komen. Dan zal de ondernemer de toekomst, maar ook dit kabinet, weer wat positiever tegemoet zien.

Het volledige artikel leest u hier.