ONL in de media

Hans bij BNR: KvK vervult spilfunctie in economie, belangrijk om problemen op te lossen

ONL Nieuwsbericht – 5 juni 2015

Op 5 juni sprak Hans Biesheuvel op de radio bij BNR. In het programma De Ochtendspits met Tom van ’t Hek vertelde hij waarom de KvK zo belangrijk is:

“Het beheer van het Handelsregister is een stabiele factor in de economie. De KvK is het enige instituut in Nederland waar je als ondernemer totaal onafhankelijk en objectief advies kan krijgen. Dit is belangrijk als je een bedrijf wilt starten of als je je oriënteert op export of financiering. Het is in het belang van ondernemers dat de KvK zo snel mogelijk weer snel en efficiënt opereert. Er is een aantal jaar geleden een traject ingezet waarbij de KvK vraaggestuurd gaat werken. Die rol moeten ze waar gaan maken, ook zodat ondernemers echt het idee krijgen dat ze bij de KvK terecht kunnen. Op die manier is het ook te verantwoorden dat het met belastinggeld wordt betaald.

Onder het vorige kabinet is besloten dat de KVK anders ingericht moest worden. Het waren vroeger regionale kamers, nu is het 1 lokale kamer. Het is een grote overgang en er  zijn 1000 mensen minder nodig dan voorheen. De KvK wilt vraaggestuurd en efficiënter werken. Dit een goede ontwikkeling. De voormalige medewerkers zijn alleen wel allemaal onder het ambtenarenrecht komen vallen, dit is de kern van het probleem. De afvloeiingsregeling is verschrikkelijk duur en leidt tot deze zeer grote verliespost bij de KvK.

Gisteren heb ik gebeld met de baas van de KvK en de problemen met haar besproken. Voor starters toch heel belangrijk dat het onafhankelijk instituut waar je terecht kunt blijft. Binnenkort zal ik me ook bij Kamp hierover melden. Ik hoop dat de KvK zo snel mogelijk weer efficiënt functioneert. De KvK moet ook echt vraag gestuurd gaan werken en die rol waar gaan maken. Ondernemers moeten gaan denken dat zij bij de KvK terecht kunnen en er iets aan hebben. 

De KvK zal nog zo’n twee jaar last hebben van de reorganisatie. Laten we hopen dat de rest van de organisatie daarna zo snel en efficiënt mogelijk doordraait zodat we ook voor de lange termijn een gezonde KvK beschikbaar hebben voor Nederland.”

 

Via deze link kan je het hele fragment met Hans Biesheuvel terugluisteren: http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20150605073555360