NieuwsONL in de media

Kantoorhond – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Op Social media zie ik de meest uiteenlopende bijzaken die werkgevers verzinnen om het hun personeel naar de zin te maken: voetbaltafels, hometrainers achter bureaus, de kantoortuin of de kantoorhond. Ik run al 30 jaar een goedlopende drukkerij met 4 werknemers, die naar mijn weten heel tevreden zijn. Moet ik meedoen aan al deze gekkigheid?

Het is een bekend fenomeen dat ik steeds vaker zie: werkgevers willen graag een ontspannen, hippe en gezellige uitstraling aan hun bedrijf geven door huisdieren of spellen op de werkvloer te introduceren. En wat is daar op tegen? Als er draagvlak voor is zeg ik doen. Zolang het niet stoort, kan het voor leuke ontspanning zorgen. Zet bijvoorbeeld een voetbaltafel niet te dicht op werkplekken, harde geluiden kunnen overlast veroorzaken.

Het valt mij op dat juist deze beslissingen bij mkb-bedrijven heel democratisch genomen worden. De communicatielijnen zijn korter en de invloed van iedere werknemer is direct voelbaar, óók bij deze zaken. Mkb-bedrijven bieden werknemers meer maatwerk in tegenstelling tot de one size fits all-mentaliteit die vooral bij de grote bedrijven te vinden is.

Dus ik zou zeggen leef je uit! Je hoeft niet per se met een kantoorhond te beginnen.