Nieuws

Kerst-lockdown geeft ONL stof om over na te denken

Beste ondernemer,

‘Nederland gaat op slot’, dat was gister de boodschap van premier Rutte. Alle niet-essentiële winkels, musea, maar ook kappers gaan voor ten minste een periode van 5 weken dicht.

ONL begrijpt dat dit weer een klap is in het gezicht van heel ondernemend Nederland. We snappen de teleurstelling, de zorgen, boosheid en frustratie maar al te goed. Toch steunt ONL het beleid van dit kabinet en waarderen we de vorige week aangekondigde uitbreiding van het steunpakket. Het is goed dat er geen uitzonderingen zijn en dat er geen halve maatregelen worden genomen. Beter nu één harde klap om het virus voldoende terug te dringen, dan dat we tot ver in de zomer van volgend jaar in een gedeeltelijke lockdown verkeren. Maar hoe nu verder?

Deze kerst-lockdown geeft ONL stof om over na te denken. Eerder dit jaar presenteerde ONL het manifest ‘overleven en vernieuwen’ met daarin concrete handreikingen aan het kabinet om de coronacrisis door te komen én toe te werken naar een intelligente open-up. Dat gaat ONL nu weer doen. Waar is gerichte steun nodig? Is het steunpakket voldoende, of zijn er aanvullende maatregelen nodig bijvoorbeeld om de inkoop van kerstvoorraden te compenseren? En hoe werken we toe naar een intelligente open-up? Begin 2021 lanceert ONL hiervoor een plan. ONL roept alle ondernemers op om hierover met ons mee te denken.

Op dinsdag 12 januari zullen Rutte en minister De Jonge een persconferentie geven om te vertellen hoe het er na de 19e uit zal gaan zien. Het is cruciaal dat ondernemers dan het gewenste perspectief krijgen met een uitgewerkt plan voor een intelligente open-up van de economie, inclusief een plan van aanpak om een derde-coronagolf koste wat het kost te voorkomen. Dat laatste kan de economie – kunnen alle ondernemers – zich niet permitteren. Achter de schermen werkt team-ONL  aan aanbevelingen om zo snel mogelijk uit deze lockdown te komen en deze coronacrisis in 2021 voorgoed achter ons te laten.

Weet dat het team van ONL klaarstaat om al jouw vragen te beantwoorden. Mail of bel ons daarover gerust. Je kunt ons bereiken op corona@onl.nl of 070-3643474