Columns & Opiniestukken

Knellende regels – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

1 november 2018, Den Haag

Knellende regels

Ondernemers hebben te maken met duizenden verplichtingen en regels. Sommige zijn logisch en begrijpelijk, maar te veel zijn onwerkbaar of overbodig. In het regeerakkoord staan voornemens over de aanpak van regeldruk. Helaas wordt hierbij niet doorgepakt. Het is tijd om knellende regels om te zetten in werkbare regels.

De overheid lijkt zich niet altijd te realiseren voor wie ze regelgeving maakt. Het overgrote deel van de economie bestaat uit MKB-bedrijven. Verplichtingen voor werkgevers komen in het MKB op het bordje van de ondernemer zelf terecht. Net als milieunormen, administratieve verplichtingen en inspecties.

Niet alleen de overheid zorgt voor regelgeving en verplichtingen. Ook toezichthouders en brancheorganisaties leggen deze op. Het tegengaan van regeldruk kan dan ook beter niet bij deze partijen gelegd worden. Een onafhankelijke waakhond is hiervoor de aangewezen partij.

Het is hoog tijd om kritisch naar alle wet- en regelgeving te kijken. Hierbij moeten we niet alleen kijken of het beoogde doel wordt behaald. Het belangrijkste is de vraag of de regels werkbaar zijn voor MKB-ondernemers. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk is bij uitstek geschikt voor deze taak. Belangrijk is dat deze experts voldoende middelen en ruimte hebben om onwerkbare regelgeving aan te pakken.