Columns & Opiniestukken

Koolmees aan zet – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 11 januari 2018

Koolmees aan zet

Het nieuwe jaar is begonnen, ik verwacht een positief 2018, maar er is wel werk aan de winkel. Gedurende de 6 maanden verkiezingscampagne, 7 maanden formeren en 8 wittebroodsweken van het nieuwe kabinet  is er veel gepraat over de problemen op de arbeidsmarkt. Het is nu aan minister Koolmees om al dat gepraat voortvarend om te zetten in concrete acties.

Ik hoop dat hij tijdens het kerstreces de overgang van een slim en goedlachs Kamerlid naar een daadkrachtige bestuurder definitief heeft gemaakt. Met name de snel groeiende tekorten aan goed geschoold personeel en het vervolg op de Wet DBA dulden geen langer uitstel van heldere maatregelen.

Dat geldt ook voor de reparatie van de krakkemikkige Wet werk en zekerheid en de uitwerking van het beleid rond loondoorbetaling bij ziekte. De toekomst van de pensioenen en met name de AOW moet nu heel zorgvuldig maar wel toekomstgericht worden ingevuld.

Daarbij helpt het niet als hij eindeloos blijft vasthouden aan de tactiek van zijn voorganger door te blijven gokken op de oude en verdeelde polder. Dat is een recept voor slechte compromissen zonder draagvlak in het land. Het allerbeste wat Koolmees nu kan doen is duidelijkheid creëren en laten zien dat hij durft te regeren. Ik wens hem veel daadkracht toe in 2018!

Koolmees aan zet - column Hans Biesheuvel