Columns & Opiniestukken

Koolmees kom op! – Hans Biesheuvel – Telegraaf

Donderdag 28 juni 2018

Koolmees kom op!

Het arbeidsmarktbeleid is totaal vastgelopen. Dit komt omdat het kabinet maar blijft afwachten. Er is veel achterstallig onderhoud en dat vergt actie. De komende tijd moeten we het arbeidsrecht updaten, het pensioenstelsel vernieuwen en de problemen rondom ZZP oplossen. Tegen de minister met deze niet te benijden taak zeg ik: Koolmees kom op!

Ik ben geschrokken van de nietszeggende aanpak tot nu toe. De problemen van zelfstandigen en opdrachtgevers worden afgedaan met symboolpolitiek. Het pensioendebat wordt gedomineerd door slechte plannen uit de oude polder. Ik begrijp dat het lastige materie is, maar de politiek kan de bal niet vooruit blijven trappen.

Maatschappelijk is er weinig draagvlak voor de sociale plannen van dit kabinet. Ouderen en jongeren zijn bang het pensioen van vorige generaties te betalen en zelf niets te krijgen. Vakbonden vrezen de teloorgang van de sociale zekerheid, tegelijkertijd zien werkgevers de kosten en risico’s toenemen. Als het kabinet haar plannen zelf niet realiseert, zal niemand dat doen.

Eindeloos studeren en met sociale partners vergaderen zal niets oplossen. Koolmees kan beter op zoek naar draagvlak binnen de coalitie. Om vervolgens zijn eigen plannen te realiseren. Het is tijd om de tenen in het water te steken. Ik weet dat je het kan, pak de regie.