Nieuws

Koplopers in leren – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik run een restaurant met twintig mensen op de loonlijst. Ik heb een handige app geïntroduceerd waar we de werkroosters in maken. Tot mijn verbazing slaat dit niet aan. Hoe kan ik mijn personeel makkelijker meekrijgen in verandering?

Word een lerende organisatie. Regelmatig leermogelijkheden aanbieden, zoals cursussen, zorgt ervoor dat werknemers beter met verandering om kunnen gaan. Een dure investering? Onzin, je verdient dit ruimschoots terug. Het draagt bij aan een gelukkig en gezond bedrijf.

Als we Nederland aan het werk willen houden is het beter om in te zetten op permanente ontwikkeling in plaats van vaste contracten. Bedrijven kunnen werkenden die zich optimaal ontwikkelen bovendien sneller aannemen of afstoten. Werknemers krijgen door hun verbeterde competenties meer werkzekerheid.

Familiebedrijven, circa zeventig procent van het mkb, zijn hier koploper in. Ik reis veel door het land en ervaar dagelijks de passie van ondernemers. Zowel voor de zaak, als voor de medewerkers. Mkb’ers bieden maatwerk en geven meer verantwoordelijkheden, in plaats van het keurslijf waar werknemers bij veel grote bedrijven in gedrukt worden.

Dus waar te beginnen? Bij jezelf. Maak er een prioriteit van. Ondernemen is meer dan omzetcijfers en winsten: het is blijven inspireren. Jouw passie motiveert anderen.