NieuwsONL in de media

KOR-keuze – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik heb een klein bedrijfje met een omzet van minder dan 20.000 per jaar. Vanaf 1 januari 2020 kan ik een vrijstelling van btw aanvragen bij de Belastingdienst. Ik maak nu gebruik van de oude kleineondernemersregeling (KOR). Word ik automatisch ingeschreven voor de nieuwe KOR?

Twee weken geleden ontplofte onze mailbox bijna na de ondernemersvraag over de KOR. Veel ondernemers vinden het nog onduidelijk. Veel gestelde vraag: Ik gebruik de oude KOR, word ik automatisch ingeschreven door de Belastingdienst voor de nieuwe KOR? Antwoord: niet iedereen.

Ontvang je onder de huidige KOR een ontheffing voor het doen van btw-aangifte? Dan word je automatisch overgeheveld. Maar als je gebruik maakt van de kortingsregeling, zoals de meeste ondernemers, dan moet je vooraf zelf kiezen of je gebruikmaakt van de nieuwe KOR. Dit moet de ondernemer aangeven via een KOR-aanmeldformulier op de site van de Belastingdienst. Wil je per 1 januari 2020 al gebruikmaken van de nieuwe regeling? Dan moet dit formulier voor 20 november ontvangen zijn door de Belastingdienst.

Ondernemers die zich aanmelden moeten een schatting maken van hun omzet. Vooral starters vinden dit lastig.