NieuwsONL in de media

KORdaat? – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik schrijf freelance voor lokale magazines. Helaas hoorde ik dat de kleineondernemersregeling (KOR) op de schop gaat. Waarom veranderen we deze goedwerkende regeling?

Vanaf 1 januari 2020 kunnen ondernemers een vrijstelling van de btw aanvragen bij de Belastingdienst als ze minder dan 20.000 euro omzet draaien per jaar. Dit is een interessante regeling voor ondernemers met (nog) weinig omzet, zoals sommige starters.

Tot januari kan een ondernemer in aanmerking komen voor belastingvermindering als hij of zij in een jaar minder dan 1883 euro btw betaalt.

Waarom de verandering? Volgens de regering zou het veel administratieve rompslomp besparen. Ondernemers trekken dit in twijfel. Gebruik je de oude KOR? Dan word je automatisch ingeschreven voor de nieuwe KOR door de Belastingdienst. Probleem daarbij is dat niet iedereen voldoet aan de criteria van de nieuwe KOR. Dit moet je dus zelf uitzoeken en aangeven, wat veel extra werk geeft.

Mede op aandringen van ONL zijn er Kamervragen gesteld. De antwoorden nemen niet alle twijfels weg, omdat er ook nog veel onduidelijk is. Zo weet 43% van het ONL Ondernemerspanel niet dat er een nieuwe regeling aan zit te komen.

Voordeel is wel dat de regeling nu ook gaat gelden voor stichtingen, verenigingen en bv’s.