NieuwsTe gastVerkiezingen 2021

KvK jaagt ondernemers op hoge kosten: ‘pas je spelregels aan’

Vijf grote leveranciers van zakelijke informatie zijn een rechtszaak begonnen tegen de Kamer van Koophandel. Zij vinden dat de instantie het gebruik van data uit het handelsregister onterecht aan banden legt en monopoliseert. De zaak wordt gevoerd door onder meer de Vereniging voor Zakelijke B2B Informatie. Rob Veneboer is hiervan de voorzitter en hij was te gast in onze podcast.

‘Vanaf volgend jaar moeten ondernemers twee keer zoveel betalen voor de bedrijfsinformatie van de Kamer van Koophandel. Daarnaast zal ook niet alle informatie meer toegankelijk zijn’, vertelt Veneboer. Altares Dun & Bradstree, CreditDevice, Creditsafe, Company.info, Graydon, en de Vereniging voor zakelijke B2B wil dit aan banden leggen. ‘Wij betalen al jaren miljoenen aan de Kamer van Koophandel en we willen ook voor de bedrijfsinformatie blijven betalen. Maar dan moet deze informatie wel volledig toegankelijk blijven, besluit Veneboer.

Volgens ONL-voorman Hans Biesheuvel is het ook aan het nieuwe kabinet om ervoor te zorgen dat het handelsregister openbaar blijft. ‘De Kamer van Koophandel jaagt ondernemers op hoge kosten, dit werkt marktverstorend.’

Meer weten? Luister dan naar onze podcast:

Soundcloud

Spotify

Apple