ONL in de media

Kwaadheid over inperken van fiscaal ‘trucje’ – AD

Het mkb voelt zich overvallen door de plannen voor een dga-taks. Dga’s dienen vanaf 2022 belasting te betalen over een schuld bij hun eigen bedrijf wanneer deze hoger is dan 500.000. Naast de btw-verhoging en de verhoging van de belasting in Box 2 komt dit er nu ook nog bij. Hans Biesheuvel reageert namens ONL in een artikel van het AD.

21 september 2018, Den Haag

Kwaadheid over inperken van fiscaal ‘trucje’ 

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn woedend over een aangekondigde belastingmaatregel van het kabinet.

“We voelen ons overvallen. Dit is een geniepige manier van handelen”, zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL. “Er is nooit met ons gesproken over deze maatregel. Dit voelt heel slecht aan.”

De belastingmaatregel pakt de leningen aan die directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) afsluiten bij hun eigen bedrijf. Dat is een populaire bezigheid, die ook nog eens fiscaal aantrekkelijk is. “Over die lening hoeft geen belasting te worden betaald. Het is immers een schuld die moet worden terugbetaald”, zegt Arjo van Eijsden, belastingexpert bij accountants- en advieskantoor EY.

Verbaasd

Staatssecretaris van Financiën Menno Snel wil nu dat maximaal 500.000 euro aan leningen van dga’s onbelast blijft. Alles daarboven wordt gezien als een dividenduitkering en belast. Die grens gaat vanaf 2022 gelden.

De verwachting is dat veel ondernemers hun schuld niet voldoende kunnen aflossen en alsnog belasting gaan betalen. Dat zal het komend jaar al 1,8 miljard euro opleveren.

Van Eijsden is niet verbaasd over de maatregel van het kabinet, de praktijk ligt al langer onder vuur, “Maar de manier waarop die nu gecommuniceerd wordt, is beroerd. Zo is het een overval en lijkt het mkb het ondergeschoven kindje.”

Dat is ook de kritiek van Biesheuvel. “De btw-verhoging kost het midden- en kleinbedrijf al 800 miljoen. De verhoging van de belasting in box 2 kost 500 miljoen en de winstbelasting wordt minder verlaagd dan beloofd. En daar komt deze maatregel nog eens onverwacht overheen. Het gevoel is dat dit kabinet er zit voor de multinationals en het mkb de rekening mag betalen.”