Nieuws

Late betalingen – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Late betalingen

Deze week werd ik aangesproken door een ondernemer, al een hoop ellende achter de rug maar het gaat hem nu voor de wind. Althans op papier, want de laatste grote opdracht betekent wellicht het einde van zijn ondernemerschap. Zijn beursgenoteerde opdrachtgever heeft besloten de betalingstermijn op te rekken naar 90 dagen en dus kan hij nu zelf zijn rekeningen niet  op tijd betalen.

Ik vraag me af of de CFO’s van grote bedrijven zich realiseren hoeveel slapeloze nachten kleine ondernemers hebben omdat zij gebruik maken van hun machtspositie. Lange betalingstermijnen veelal in combinatie met een verpandingsverbod maakt het voor mkb bedrijven erg lastig om te groeien en beperken sterk de innovatiekracht.

Onze ondernemers hebben weer ademruimte nodig. Het is toch te gek voor woorden dat er een wet nodig is om het groot bedrijf te dwingen om zich fatsoenlijk te gedragen en zich te houden aan gemaakte afspraken! Vanavond beantwoordt Minister Kamp vragen met betrekking tot het slechte betalingsgedrag van de overheid zelf. Het zou mooi zijn als hij ook reageert op het voorstel van ons en het CDA om leverancierskrediet niet meer gratis te laten zijn. Ik vertrouw erop dat hij er alles aan doet om deze problematiek snel op te lossen zodat deze groeibarrière tenminste gesloopt wordt.

 

25-06-2015 Late betalingen