Columns & OpiniestukkenNieuws

Lerend bedrijf begint bij de baas – Column Hans Biesheuvel

Ondernemers hebben vaak weinig tijd. Zij vinden ‘geld verdienen’ prioriteit één en bewegen hemel en aarde om de klant tevreden te stellen. Door tijdgebrek moet je, als ondernemer, keuzes maken en al snel laat je de minder belangrijke dingen vallen. Zoals je eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van de medewerkers binnen het bedrijf. Alleen is dit wel zo verstandig?

Gedegen marktonderzoek? Urenlang vergaderen over de details van het product? Ik zie het startende ondernemers vaak niet doen. Ondernemers beginnen gewoon. Je krijgt, als ondernemer, een idee, werkt een plan uit en gaat aan de slag. En met passie voor je product kom je al een heel eind. Vervolgens komt het moment dat je moet uitbreiden en medewerkers nodig hebt. Ineens word je ook werkgever. Door een steeds vollere agenda blijft er weinig tijd over. Wat ondernemers dan al gauw laten schieten is de ontwikkeling van henzelf, de werknemers en het bedrijf. Terwijl dit vaak wel de sleutel is tot goed werkgeverschap.

Een leercultuur creëren binnen het bedrijf is belangrijk. Zo kun je beter mee met veranderingen in de wereld en blijf je de concurrentie voor. Voor het management kunnen dit cursussen zijn over persoonlijk leiderschap, reflecteren op de eigen werkzaamheden of sparren met een onafhankelijke adviseur. Een ander mooi voorbeeld van een lerende organisatie is het samen, met iedereen binnen het bedrijf, praten over de visie van de organisatie en wat nodig is om een sterk merk te creëren waar iedereen achterstaat. Maar ook het bijscholen van de medewerkers, zodat zij meer skills hebben om beter inzetbaar te zijn, is een goede reden om van lerend personeel een prioriteit te maken. Je creëert hiermee nieuwe kansen. Werknemers halen meer voldoening uit het werk en zullen minder snel een andere baan zoeken.

Want is het niet ontwikkelen van personeel een reden voor de vele openstaande vacatures op de arbeidsmarkt? Ik denk van wel. Het bedrijfsleven doet vooralsnog te weinig om het personeel bij te scholen. Als wij kijken naar de huidige krapte op de arbeidsmarkt, dan zie je een mismatch: er zijn genoeg mensen die een baan zoeken, alleen beschikken zij niet over de kennis en vaardigheden waar werkgevers naar opzoek zijn. Natuurlijk, de wisselwerking tussen het onderwijs en ondernemerschap moet verbeterd worden. Maar ondernemers moeten zelf ook de verantwoordelijkheid nemen door in een vroeg stadium hun werknemers bij- of om te scholen.

Alleen waar moet je beginnen? Nou, begin bij jezelf. Maak er een prioriteit van. Ondernemerschap is veel meer dan omzetcijfers en winsten: ondernemerschap is de constante ontwikkeling van het bedrijf en het team. Jouw visie en passie zijn een inspiratie voor anderen binnen je bedrijf. Aan ondernemers is het de taak om een leercultuur te ontwikkelen en de organisatie te inspireren. Een lerende organisatie begint bij jezelf.

Gepubliceerd in FamilieZaken (vakblad voor adviseurs van DGA’s en familiebedrijven)