NieuwsONL in de media

Maak de BIK niet onnodig moeilijk – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Door de coronacrisis heb ik veel investeringen in mijn installatiebedrijf uitgesteld. Maar nu las ik dat er vanaf 1 januari 2021 een interessante nieuwe regeling beschikbaar is, de Baangerelateerde Investeringskorting. Ik breng momenteel mijn investeringsopties voor 2021 in kaart maar over deze nieuwe regeling kan ik nergens informatie vinden. Zie ik iets over het hoofd?

Het klopt inderdaad dat er over deze aangekondigde regeling nog geen informatie beschikbaar is. Jammer, want het is een slimme maatregel die investeringen stimuleert en tegelijkertijd de last op arbeid verlaagt, dus banen creëert. Precies wat het bedrijfsleven nu nodig heeft! Het verbaast me dan ook dat het kabinet de regeling heeft aangekondigd zonder richting voor de invulling. Om ervoor te zorgen dat deze maatregel snel bij het mkb en familiebedrijven terechtkomt, moet het kabinet de uitwerking niet moeilijker maken dan nodig is.

Mijn advies zou zijn om de BIK in te richten zoals de WBSO-regeling. Deze bestaat al dertig jaar dankzij zijn eenvoud en toegankelijkheid. Laagdrempeligheid, snelheid en toegankelijkheid zijn nu belangrijk, dat weet het kabinet ook. Volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën is de BIK inmiddels zover uitgewerkt dat het wetsvoorstel voor beoordeling naar de Raad van State kan en op 5 oktober in de Tweede Kamer ligt. Dus ik kijk, net als jij, reikhalzend uit naar verdere informatie over de invulling en uitvoering.