NieuwsTe gastVerkiezingen 2021

Maak haast met de MKB-bank

De MKB-bank moet er komen. Hierover lijken de politiek en ondernemers het eens te zijn. Er wordt nog wel volop gediscussieerd over wie dan deze MKB kredietverstrekker moet worden. Is het de taak voor één van de vier grote banken of voor een alternatieve financier als Qredits?

Bekijk ook onze plannen voor een MKB-bank.

Het CDA en ONL voor Ondernemers willen dat het volgende kabinet haast maakt met deze MKB-bank. ‘Wanneer we slim uit deze economische crisis willen komen moet de toegang tot financiering voor MKB-ondernemers worden verbeterd’, vertelt ONL-oprichter Hans Biesheuvel in de podcast De Ondernemer Kiest.

Qredits is een grote kredietverstrekker voor het MKB, zonder winstoogmerk. Vorig jaar heeft Qredits een bedrag van 25 miljoen euro bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat geleend. Met dit geld verstrekt Qredits corona-overbruggingskredieten voor bedrijven die met de gevolgen van de crisis kampen. ‘Wij helpen 80 ondernemers per dag, dit kunnen er 200 worden als wij aangewezen worden als dé kredietverstrekker voor het mkb’, vertelt Elwin Groenevelt, CEO van Qredits.

CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch pleit voor slagvaardige MKB-bank en wil van de Volksbank, de bancaire tak van het vroegere SNS Reaal, een coöperatieve bank maken met bijzondere aandacht voor het mkb. ‘Er wordt nu onderzoek gedaan naar hoe we deze MKB-bank moeten opzetten. Het volgende kabinet moet hier dan gelijk mee aan de slag.’

Beluister onze podcast met Elwin Groenevelt, Mustafa Amhaouch en Hans Biesheuvel op Soundcloud, Spotify of Apple: