Columns & Opiniestukken

Maatwerk – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 2 november 2017

Maatwerk

Gefeliciteerd, de Wet werk en zekerheid gaat terug naar de tekentafel. Dit is een grote overwinning voor werkend Nederland. En staat dankzij ons in het regeerakkoord. Het nieuwe kabinet belooft ook het arbeids- én ontslagrecht te herzien. Hier vragen we al jaren om. Het ontslagrecht is veel te star geworden. Dat gaan we veranderen. Zo wordt het werkgeverschap weer aantrekkelijk.

Nu het ontslagrecht op de tekentafel ligt, kunnen we het verbeteren. Zo kan er ruimte voor maatwerk komen. Dit moet verder gaan dan een cumulatie van ontslaggronden. Een rechter moet een arbeidsovereenkomst altijd kunnen ontbinden. Niet alleen bij voldragen of gecombineerde gronden.

Volgens het regeerakkoord krijgt een werknemer een hogere ontslagvergoeding bij ontbinden op basis van een gecombineerde grond. De ontslagvergoeding moet volgens ons ook verlaagd kunnen worden. Als een werknemer bijv. steelt, liegt of zijn werk niet doet. Het is onbegrijpelijk dat een werkgever nu altijd een ontslagvergoeding moet betalen. Ongeacht of het ontslag hem te verwijten is. Dat is onrechtvaardig.

Niet elke werkende of werkgever is hetzelfde. Te strakke bepalingen, zonder ruimte voor maatwerk, werken niet. Laten we vertrouwen op onze rechters en hun de ruimte geven voor maatwerkoplossingen. Daartoe zijn ze uitstekend in staat.