Columns & OpiniestukkenNieuwsONL in de media

Maatwerk en aandacht

De bank is niet langer de enige financier van ondernemers. Niet alleen omdat ze minder bereid zijn kleine kredieten te verstrekken. Standaardproducten en een onpersoonlijke aanpak werkt niet bij ondernemers. Die willen met een financier aan tafel zitten. Het MKB heeft behoefte aan maatwerk en aandacht.

Mijn eerste financiering kreeg ik bij een bank. Het motto van die bank was dat ze met ondernemers meedachten. Samen keken we naar de plannen en financieringsbehoefte. Zo kwamen we tot een beter plan en een passend krediet. Alleen was het me niet gelukt om het financieringsplan rond te krijgen. Net zoals het veel ondernemers nu ook niet lukt.

Het ligt niet alleen aan de financiers dat ondernemers moeilijk aan financiering komen. Het is lastig om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Dit komt omdat een natuurlijke marktplaats ontbreekt. Hier kan de overheid helpen, door ondernemers en financiers samen te brengen. Initiatieven die dit bereiken juich ik toe.

Het is belangrijk om de kennis over financiering bij ondernemers én hun adviseurs te verbeteren. Hierbij moet niet alleen aandacht zijn voor de verschillende financieringsvormen en hun voordelen. Het is namelijk net zo belangrijk dat het krediet verstandig gebruikt wordt. Voor de ondernemer begint het namelijk pas als de financiering rond is.