Schaduwkabinet

• Maatwerk

vrijdag 13 juni 2014
Door: Iris Wulffraat (Schaduwminister Ondernemerszaken)
Ook verschenen bij: De Telegraaf MijnBedrijf

Maatwerk

Laatst was ik op een, door Horeca Nederland georganiseerde, informatiemiddag. Vaak zijn die bijeenkomsten enorm gezellig. Je ziet je collega’s weer eens en onder het genot van een hapje en een drankje worden de bekende “wistjedatjes” onder elkaar uitgewisseld. Ook deze middag begon in uitgelaten stemming.

Het ging over het nieuwe wet Werk en Zekerheid en wat dat voor ons in de praktijk inhoudt. Zo is er, bijvoorbeeld, bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, tot 6 maanden, geen sprake meer van een proeftijd. Ook mag je een potentiële nieuwe medewerker niet meer laten meelopen in je bedrijf om te beoordelen of hij of zij bij je organisatie past. Doe je dat wel, dan zit je er meteen aan vast voor minstens een jaar. Je zult dus iemand op zijn mooie blauwe ogen moeten geloven als deze beweert echt wel een biertje te kunnen tappen. Een collega van ons heeft ooit eens een jongen aangenomen die een glansrijke horecacarrière claimde in de betere skigebieden. Het was een leuke knul met een vlotte babbel en dito uiterlijk. Binnen 1 weekend viel hij echter door de mand en bleek hij geen fust te kunnen aanslaan en wilde hij de technische dienst van Heineken bellen, omdat het bier “raar” deed. Het koolzuur was op. Dit zijn situaties die meer dan eens voorkomen en waarvoor je als ondernemer een instrument moet hebben waarmee je je meteen van dit soort lieden kunt ontdoen.

Ook moet je, als je besluit om een arbeidsovereenkomst niet te verlengen, de medewerker in kwestie een bepaald bedrag betalen wat afhankelijk is van de duur van de overeenkomst. Dit zou dan bedoelt zijn om een eventuele om- of bijscholingscursus te financieren. Dit wordt echter door niemand gecontroleerd. Dus als iemand er een paar nieuwe Nikes van koopt, kraait er geen haan naar.

Al snel was het gedaan met de gezelligheid en gingen mijn collega’s op zoek naar manieren om te kijken waar de ruimte zit. De oplossing ligt, onder andere, in het strak bijhouden van termijnen. Als je namelijk één dag te laat de overeenkomst aanzegt kost je dat 1 maandloon. Iedereen in de zaal begon naarstig met elkaar te overleggen over wat nou het beste systeem zou kunnen zijn om dit allemaal bij te houden. Of de zwarte lijst van medewerkers die problemen veroorzaken nog steeds actueel is en of het niet beter is om met een Payroll bedrijf in zee te gaan, zodat zij voor jou dit werk uit handen kunnen nemen.

Ik zat dit zo eens gade te slaan en bedacht me dat het over van alles ging, behalve over waar wij nou echt allemaal in uitblinken… Namelijk bier verkopen! Dat is wat we doen. Met hart en ziel, sommige al decennia lang, gewoon bier verkopen. Veelal in kleine organisaties van zo’n 10 tot 15 medewerkers met één of twee meewerkend eigenaren. Het ondernemen zou voor ons soort bedrijven met deze omvang simpeler moeten zijn. Minder regels, maatwerk, geen gedoe, je moet goed zijn voor je personeel, dat staat hier helemaal niet ter discussie. Maar je moet gewoon van iemand af kunnen als diegene niet voldoet. Je kunt je dat in zo’n klein bedrijf gewoon niet permitteren!