CoronaNieuws

Mag ik mijn loon even in de bv houden? – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Als horeca-ondernemer ben ik bijna financieel uitgekookt. Afgelopen maanden hebben wij nog flink geïnvesteerd en verbouwd in de zaak, nu moeten we ieder dubbeltje omdraaien. Als directeur-grootaandeelhouder (dga) kan ik absoluut niet het gebruikelijk loon uitkeren aan mijzelf. Wat nu?

Dga’s moeten elk jaar verplicht minimaal 46.000 euro loon uitkeren aan zichzelf. Dit noemen wij het ‘gebruikelijk loon’. Door de coronacrisis houden ondernemers dit geld liever in hun eigen bedrijf, zodat zij de vaste kosten kunnen blijven betalen, zoals de lonen van werknemers, de leaseauto, verzekeringen etc.

Gelukkig heeft het kabinet dit probleem opgepikt en actie ondernomen. Bij omzetverlies door de coronacrisis wordt mogelijk gemaakt dat ondernemers tijdelijk van een lager loon uit mogen gaan, in verhouding tot het omzetverlies van het bedrijf. Hierdoor leven zij gedurende de coronacrisis van hun spaargeld, maar behouden wel liquide middelen voor hun bedrijf. De overheid verwacht dat hier rond de 135.000 ondernemers gebruik van gaan maken.

Ik ben heel blij met dit besluit. Jij kunt zelf kiezen of je tijdelijk je gebruikelijk loon in de bv of nv houdt. Een onmisbare reddingsboei die deel uitmaakt van een breed pakket aan steunmaatregelen. Nu zijn er vervolgstappen nodig om ondernemers weer perspectief te bieden, zoals de ondernemersbelastingen aanpassen en investeren in nieuwe economische groei.