CoronaNieuws

Meer kans op overbruggingskrediet – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Mijn Sauna & Welness Center is dicht waardoor de omzet nu nul is. Volgende maand verwacht ik sommige vaste kosten niet meer te kunnen betalen. Ik heb dus een krediet nodig van zo’n 30.000 euro. In het verleden kreeg ik bij een kredietaanvraag bij de bank de deur keihard in mijn gezicht. Wat zijn nu mijn kansen?

Je kansen om een krediet te krijgen zijn gelukkig flink toegenomen. Vorige week maakte het kabinet de Kleine Kredieten Coronagarantieregeling bekend, oftewel de KKC-regeling. Dit is een tijdelijke regeling voor ondernemingen die een lening (van 10.000 tot 50.000 euro) nodig hebben. De overheid staat daarbij garant voor 95% van het risico. De overige 5% wordt gedekt door de bank.

Dit is een enorm belangrijk besluit omdat bedrijven zonder kredietrelatie bij een bank, zoals veel familiebedrijven die meestal uit eigen middelen financieren, nu makkelijker aan een overbruggingskrediet kunnen komen.

De rente van deze leningen is vastgezet op 4% en vooraf betaal je een provisie van 2%. De looptijd voor het afbetalen van het krediet is vijf jaar.

Maar liefst 78% van de ondernemers heeft een liquiditeitsprobleem of verwacht dit te krijgen, blijkt uit het ONL Ondernemerspanel. De overheid denkt dat veel bedrijven gebruik gaan maken van de KKC-regeling en stelt een budget van 750 miljoen euro beschikbaar.