ONL in de media

Meer met minder – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Telegraaf
19 november 2015

Meer met minder
Binnenkort wordt in de Tweede Kamer gesproken over het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. Een belangrijke debat en ik onderschrijf de doelstellingen volledig. Het gaat immers over een grote groep mensen die net als iedereen graag met twee benen in de samenleving staat.

De politiek kennende gaat de behandeling van het verdrag straks ook over extra regels en bepalingen die ondernemen lastiger maken. Dat zou onverstandig en contraproductief zijn.

Een regel legt iets vast. Je hebt een bovengrens en een ondergrens tegelijk. Geef ondernemers de ruimte en je zult zien dat het doel overtroffen wordt.

Ik denk aan een theaterdirecteur die een ringleiding aanlegt voor slechthorenden. Of een horeca ondernemer die zijn personeel vraagt om aan blinde klanten de menukaart voor te lezen. Ondernemers pakken die handschoen zelf op, omdat zij zich realiseren dat het zal leiden tot meer en tevreden klanten. Branding gaat via ratingwebsites en social media razendsnel. Zowel positief als negatief. Het is juist iets voor ondernemers om op basis van deze gedachten extra service te leveren.

Trap niet in de val van verplichtingen, maar laat ondernemers zelf aan zet. In dit geval bereik je meer met minder regels. Dat is hoe je op ondernemende wijze een samenleving verandert.