Ondernemerspanel

Meeste ondernemers willen andere coalitie

Nu de uitslag van de verkiezingen vaststaat, blijkt dat er veel nieuwe partijen de Tweede Kamer in gaan komen, maar ook dat VVD en D66 de grote winnaars zijn. Samen met BNR Nieuwsradio onderzocht ONL wat ondernemers van de uitslag vinden en hoe zij een nieuwe coalitie voor zich zien.

Van de respondenten ziet 53 procent de huidige demissionaire coalitie liever niet terugkeren, 47 procent vindt het wel prima zo. Voorstanders van een andere coalitie noemen opvallend vaak JA21 en ook Forum voor Democratie kan op steun rekenen. En naast de PVV wordt ook juist de progressieve nieuwkomer Volt, die niet erg ver van D66 af staat, vaak genoemd. Ook een breed gedragen zakenkabinet is voor enkelen een serieuze optie, al zijn klimaat en het herstelbeleid hete hangijzers.

Dat linkse partijen niet worden genoemd, is niet zo gek, zegt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. Het steekt de ondernemers dat die de lastenverhogingen toch vooral bij het bedrijfsleven wilden neerleggen, in één klap ook nog. En dat terwijl veel bedrijven in deze coronacrisis vechten voor hun voortbestaan. Toch is de grote meerderheid van de ondernemers tevreden met de verkiezingsuitslag.

Opvallender is het dat de VVD – vanouds de partij voor de ondernemer – uit de gratie is gevallen. Biesheuvel heeft daar wel een verklaring voor. Toen de huidige coalitie begon, werden de ondernemers door twee dingen geraakt. Allereerst het afschaffen van de dividendbelasting. De rekening daarvoor legde het kabinet neer bij het mkb.

Check hier meer informatie over het onderzoek inclusief toelichting van Hans Biesheuvel.