Columns & OpiniestukkenNieuws

Mijlpaal – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 29 juni 2017

Mijlpaal

Grote bedrijven die hun rekeningen bewust zo laat mogelijk betalen hebben vele ondernemers in het nauw gebracht. Maar vanaf overmorgen kan het grootbedrijf hun kleine leveranciers niet meer als bank gebruiken zonder daar rente voor te betalen. Dan gaat de ‘Wet late betalingen’ in werking.

Officieel kunnen grote bedrijven de betalingstermijnen niet eenzijdig verruimen, maar in de praktijk komt het veelvuldig voor. Ik ken maar weinig ondernemers die het risico durven te lopen dat hun producten niet meer in de schappen van een grote supermarktketen staan omdat ze besloten naar de rechter te gaan.

Met o.a. Tweede Kamerlid Agnes Mulder heeft ONL de afgelopen jaren keihard geknokt om hier structureel wat aan te doen. Dat is gelukt! Overeenkomsten waarbij grote bedrijven alsnog besluiten betaaltermijnen langer dan 60 dagen af te sluiten, worden nietig verklaard en van rechtswege omgezet in 30 dagen. Wordt de factuur pas daarna betaald, dan moet de afnemer 8% rente betalen over de termijn die de 30 dagen overschrijdt.

Mkb’ers en zzp’ers worden zo beschermd tegen grote bedrijven die misbruik maken van hun inkoopmacht door de betalingstermijnen op te schroeven. Dit is een echte mijlpaal waarbij het belang van vele ondernemers ook op lange termijn is gediend. Ik ben trots op dit fraaie resultaat.

 

De wet late betalingen is een mijlpaal voor ondernemers