Persberichten

Ondernemers op de barricade tegen MKB-Boete – Persbericht

Ondernemers op de barricade tegen MKB-Boete
Persbericht ONL voor Ondernemers, Den Haag, 22 maart 2018

Ondernemers gaan vol in actie tegen de MKB-Boete. De verhoging van het Box-2 tarief naar 28,5% voelt als een boete op goed ondernemerschap (in het mkb). Opgebouwd vermogen, waarover al belasting is betaald, wordt zwaarder belast. Door deze maatregel mogen ondernemers betalen voor de fiscale cadeautjes aan multinationals. Het kabinet lijkt niet bereid om deze slechte uitruil in het regeerakkoord recht te zetten. Ondernemers pikken dit niet, daarom gaat Ondernemend Nederland de barricade op. Hans Biesheuvel, voorman van ONL, geeft aan dat de onrechtvaardige MKB-Boete van tafel moet.

“Ondernemers komen er zeer bekaaid vanaf. Ze worden blij gemaakt met lastenverlichtingen, maar mogen er middels een MKB-Boete zelf voor betalen. Deze sigaar uit eigen doos accepteren we niet,” aldus Hans Biesheuvel.

Direct na het uitkomen van het regeerakkoord heeft ONL al duidelijk aandacht gevraagd voor deze onrechtvaardigheid. “Het kabinet blijft de ondernemers toch vooral als hoofdsponsor voor fiscale voordelen van multinationals zien, dat is de reden om vol voor deze maatregel te gaan liggen,” zegt Hans Biesheuvel.

De overheid stimuleerde ondernemers altijd om geld in hun BV te houden. Op deze manier bleven bedrijven financieel gezond en waren ze in staat om te innoveren. Ondernemers die vroeger spaarzaam waren, worden nu gestraft met een boete op goed ondernemerschap.

Door de verhoging van het Box-2-tarief, moet er ook meer belasting betaald worden over reeds opgebouwd vermogen. In het verleden is hierover de hogere vennootschapsbelasting betaald. Ondernemers die vermogen niet hebben uitgekeerd worden nu benadeeld ten opzichte van ondernemers die dit wel hebben gedaan. Dit is bijzonder onrechtvaardig en wordt door ondernemers dan ook niet geaccepteerd.