Nieuws

Mkb’ers dreigen afgesloten te worden van gas en elektriciteit

Massaal slaan ondernemers alarm bij ONL over de dreiging van afsluiting van gas en elektriciteit. Dat laat ONL-voorman Hans Biesheuvel weten die wordt overspoeld met telefoontjes en berichten van bezorgde ondernemers. “Het mkb snakt naar houvast als het gaat om de torenhoge energierekeningen. Rond november komt het kabinet pas met een steunpakket. Dat duurt veel te lang. Bovendien horen wij signalen dat het nog maar de vraag is of er überhaupt steun komt.” ONL wil dat er woensdag, tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer, duidelijkheid komt.

Prijsplafond energie en vast contract

“Het is nu de tijd om te handelen”, zegt Biesheuvel. “Veel ondernemers moeten een beslissing maken: stoppen of doorgaan met de bedrijfsvoering. Voor burgers komt er een prijsplafond voor gas en stroom, maar dat moet er ook komen voor het mkb. Een eerlijk prijsplafond gebaseerd op het normale energieverbruik. Het kan niet zo zijn dat energiebedrijven bizar hoge winsten maken ten koste van consumenten en bedrijven.” Daarnaast moet het mkb de kans krijgen om een vast energiecontract af te sluiten. Dat is een stimulans voor energiebedrijven om scherper energie in te kopen met lagere energieprijzen tot gevolg. Tot slot pleit de ONL-voorman voor een noodfonds voor ondernemers die dreigen te worden afgesloten van gas of elektriciteit. “Voor de financiering hiervan kan je wel een beroep doen op energiebedrijven die megawinsten boeken”, vindt Biesheuvel. 

Gigantische stijging maandlasten

ONL deed een enquête onder mkb’ers waarin 68% van de ondervraagde ondernemers aangeeft al een stijging van de energieprijzen voor de kiezen te hebben gekregen of dat dat eraan zit te komen. Vorig jaar was het gemiddelde maandbedrag dat het mkb kwijt was aan energie 764 euro. Dat gemiddelde is anno 2022 opgeschroefd naar 3.250 euro gemiddeld per maand. “Absurd. Dat is meer dan een verviervoudiging van het maandbedrag. Dit is niet meer bol te werken voor mbk’ers”, zegt Biesheuvel. “En ondertussen lijkt de politiek meer met zichzelf bezig dan met wat er speelt in de samenleving”, verzucht de ONL-voorman die ‘visie’ en ‘urgentie’ mist bij de Haagse politiek. 

Speciale spoedwet en hulp verduurzaming

Een buitengewone situatie, zoals de energiecrisis, vereist ook een buitengewone aanpak, vindt ONL. Biesheuvel wijst op de instelling van een speciale wet, à la de crisis- en herstelwet, om het invoeren van regelingen ter ondersteuning van het mkb te versnellen. Ook moeten beperkingen worden weggenomen, waardoor het stroomnet snel uitgebreid kan worden. “Ik sprak laatst een bedrijf dat een elektrische bus wilde aanschaffen, maar kreeg te horen dat er geen capaciteit was op het stroomnet voor een laadpaal. Bovendien is het rijden met een elektrische auto een dure grap, omdat de gasprijs is gekoppeld aan de stroomprijs. Verduurzamen moet wel lonen.”  Daarnaast moeten ondernemers worden geholpen en gestimuleerd worden met het maken van een verduurzamingsslag. ‘’Daarbij gaat het om financiële ondersteuning, maar ook om het bijstaan van ondernemers met raad en daad over hoe er verduurzaamd kan worden”, aldus Biesheuvel. “Gratis en snel advies van duurzaamheidsexperts, die tevens de weg wijzen naar geschikte regelingen, is pure noodzaak. We hebben geen tijd te verliezen. De Algemene Financiële Beschouwingen zijn, wat ons betreft, het uitgelezen moment om duidelijkheid te verschaffen”, besluit de ONL-voorman.