Nieuws

Mkb’ers: maatwerk bij arbeidsrelatie – De Telegraaf

Donderdag 31 mei 2018, De Telegraaf – Mkb’ers: maatwerk bij arbeidsrelatie

Ondernemers in het midden- en klein bedrijf moeten de mogelijkheid krijgen om meer maatwerk toe te passen bij arbeidsrelaties. Dat zegt Hans Biesheuvel van ONL voor Ondernemers.

Het is een van de oplossingen om het werkgeverschap aantrekkelijker te maken, blijkt uit een inventarisatie onder mkb’ers. ,,De economie vraagt om tijdelijke, langdurige en vaste arbeidsrelaties. Ook is er behoefte aan flexible, semi-flexible en vaste arbeidsrelaties. Er zijn meer mogelijkheden nodig voor maatwerk bij het vaststellen van arbeidsrelaties”, zo staat te lezen in het MKB Toekomstplan 2030 dat vandaag wordt overhandigd aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Volgens Biesheuvel is het voor kleine ondernemers nog altijd lastig om mensen in vaste dienst te nemen. ,,Mkb’ers kunnen vaak niet tien jaar vooruit kijken. Zorg er daarom voor dat deze werkgevers met drie- of vijfjarige contracten kunnen werken. In de huidige knellende cao’s is dit moeilijk te realiseren.”

De ONL-voorzitter is dan ook groot voorstander van het arbeidsvoorwaardenreglement. Daarin maakt de werkgever afspraken met de eigen ondernemingsraad (or) over de arbeidsvoorwaarden. ,,En dat hoeft helemaal geen verslechtering te zijn. Met de or zijn prima afspraken te maken over opleiding en scholing en ontwikkeling. Op die manier blijf je investeren in werknemers.”

Mkb’ers worstelen verder met de loondoorbetaling bij ziekte en het ontslagrecht. Beide dossiers zijn door het kabinet op de lange baan geschoven. ,,Er zijn tot nu toe weinig oplossingen en wetsvoorstellen. Het is jammer dat dit zo lang op zich laat wachten”, aldus Biesheuvel.

ONL vindt dat de verdeling van risico’s en verplichtingen opnieuw tegen het licht moet worden gehouden. ,,Momenteel is een ondernemer verantwoordelijk voor de kosten rond het verzuim en re-integratie als een werknemer in zijn eigen tijd en door eigen toedoen uit de roulatie is. Dat moeten we beter in balans brengen.”