NieuwsONL in de media

Niet aan mij besteed – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Gemeenten schrijven regelmatig interessante aanbestedingen uit voor mijn hoveniersbedrijf. Bijvoorbeeld als zij iemand zoeken die een park kan onderhouden. Ondanks mijn inspanningen word ik het vaak niet. Soms vermoed ik dat de aanbestedingsprocedure niet eerlijk verloopt. Wat kan ik doen?

Mkb’ers vissen vaak achter het net. Aanbesteders werken liever met bekende, vaak grotere bedrijven, dan met innovatieve maar kleinere mkb’ers. Zo kan de indruk ontstaan dat de aanbestedende partij al een opdrachtgever in gedachte heeft voordat de aanbestedingsprocedure is gestart. Mkb’ers staan vaak al met 1-0 achter voor de aanbestedingsprocedure begonnen is. Dit moet eerlijker!

Als je zeker weet dat er iets niet in de haak is, kun je naar de rechter stappen. De aanbestedingsprocedure kan dan worden gepauzeerd. Ook kun je naar de Commissie van Aanbestedingsexperts (CvAE), die de aanbestedingsprocedure onder de loep nemen. Afgelopen dinsdag is er in de Tweede Kamer een motie aangenomen die de CvAE ook in staat stelt procedures te pauzeren.

Dit biedt een extra mogelijkheid om gemeenten die niet eerlijk of transparant handelen op het matje te roepen. Gelukkig heeft het dus de aandacht van de politiek. De eerste stap is gezet, nu de uitvoering nog.