NieuwsTe gast

Nieuwe podcasts: internationale handel, Curaçao en Right Management

Volg je de podcast van ONL voor Ondernemers al? We hebben nu maar liefst drie mooie podcasts: over ondernemen op Curaçao, over internationale handel en over right management. De podcasts zijn allemaal te beluisteren via:

Soundcloud

Spotify

Apple

 

Steun voor plannen voor ondernemers op Curaçao

De flamboyante topondernemer Adric Walter steunt de plannen van ONL voor ondernemers op Curaçao. ‘Ondernemers in Caribisch Nederland hebben het zwaar nu de twee belangrijke industrieën zijn ingestort’, vertelt Walter in de podcast De Ondernemer Kiest.

Adric Walter is eigenaar van Curaçao Tech Meetup en Walterion, een onderneming wat sinds begin deze maand 50 grote bedrijven in Nederland en de Caribbea helpt een veilige en betrouwbare transitie naar de Cloud te doen.

ONL-voorman Hans Biesheuvel wil niet alleen Nederland maar het Koninkrijk ondernemender maken, ‘we moeten schouder aan schouder en zo snel mogelijk aan de slag.’ Adric Walter werkt hier graag aan mee en ziet grote kansen voor Nederlandse start-ups op Curaçao.

 

‘Als MKB’er ben je nooit te klein mee te doen aan (online) handelsmissies’

Ook in coronatijd worden er handelsmissies georganiseerd met onder meer Frankrijk, Mexico en Canada. Dit gebeurt online en met hulp van handelsexperts als Gerald Baal. ‘Het MKB is vertegenwoordigd tijdens deze handelsmissie, maar dit kan beter,’ vertelt Baal in de podcast De Ondernemer Kiest.

Het afreizen naar landen als China is nu niet meer vanzelfsprekend. ‘Voor corona kwam ik elke maand in China. De modernisering van de werkvloer heeft ook daar plaatsgevonden’, zegt Ibo Gülsen. Hij realiseert bloemen- en tuinbouwattracties in landen als China en Amerika.

ONL voor ondernemers pleit in het verkiezingsmanifest voor een Minister van Ondernemerschap en Handel. In het huidige (demissionaire) kabinet is handel toegevoegd aan de portefeuille van de minister van Ontwikkelingssamenwerking. ONL wil dat handel wordt ondergebracht bij het Ministerie van Economische Zaken

Beide ondernemers zien het nut van deze nieuwe post. ‘Handel is het ondergeschoven kindje geworden. Het nieuwe kabinet zal iemand moeten aanwijzen die zich volledig toewijdt aan internationale handel en niet zoals nu het er maar een beetje bij doet,’ vindt Gerald Baal. Ook oud-politicus Ibo Gülsen is enthousiast over deze ministerpost.

 

‘Investeer in talentmanagement om je als werkgever beter te kunnen onderscheiden’

Als ondernemer sta je nu waarschijnlijk in de overlevingsmodus of probeer je met man en macht het personeel gemotiveerd te houden in deze coronacrisis. Volgens Simone Groeneveld van Right Management Nederland blijft het voor werkgevers belangrijk om te investeren in talentmanagement. ‘Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven, maar zeker ook voor het MKB,’ vertelt Groeneveld in de podcast De Ondernemer Kiest.

Right Management Nederland helpt medewerkersbetrokkenheid te ontwikkelen en te behouden voor zowel grote bedrijven als voor het MKB. Dat doen ze door gebruik te maken van kennis en data om beslissingen te nemen over talent. Dagelijks helpen zij wereldwijd 40.000 mensen aan werk.

‘Niet alleen werknemers moeten zich verder kunnen ontwikkelen, ook werkgevers moeten aan de slag om hun werkgeverskwaliteiten op te schroeven’, zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel. Volgens Biesheuvel heeft talentontwikkeling van werkend Nederland de aandacht van de politiek, ‘maar is het is aan het nieuwe kabinet om door te pakken en talentmanagement hoog op de politieke agenda te krijgen.’